StoryEditorOCM
RegionalNOVČANE KAZNE

Burna svađa na cesti u Žrnovnici, intervenirala policija: ‘Ubit ću te, ja sam došao s boksa, potuci se sa mnom!‘; Jedan nije ostao samo na riječima

Piše Katarina Marić Banje
26. prosinca 2022. - 08:48

Novčane kazne dvojici Splićana zbog burne svađe u prometu, garnirane uvredama, izrečene su na Prekršajnom sudu u Splitu. Optužne prijedloge su dobili nakon što je policajac iz Druge policijske postaje u Splitu morao intervenirati na licu mjesta tj. na prometnici u Žrnovnici i opisao njihov sukob u službenoj bilješci.

Njih dvojica su se sreli malo iza podne na Poljičkoj cesti te je u jednom trenutku 39- godišnjak vikao i galamio na 34-godišnjaka: "Znaš li ti tko sam ja, ubit ću te kad ne bude svjedoka, srest ćemo se mi, zapamtio sam ti tablice!".

Na to je 34-godišnjak uzvratio istom mjerom, vikanjem i galamom te riječima: "Prebit ću te, ubit ću te, ja sam došao s boksa, potuci se sa mnom!". Međutim, mlađi sudionik sukoba nije ostao samo na riječima već je zamahnuo rukom prema 39-godišnjaku koji se izmaknuo, a zatim ga je 34-godišnjak desnom nogom udario u bedro desne noge.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Na sudu je procijenjeno da su remetili javni red i mir i izdani su prekršajni nalozi u kojima su im određene novčane kazne za sukob koji se dogodio u rujnu 2020. godine. Stariji mora platiti 378 kuna, što je protuvrijednost kazne u njemačkim markama koja je navedena u zakonu, točnije 100 maraka.

Mlađi mora platiti 756 kuna što je iznos kazne od 200 maraka. Pri tom se u presudi napominje da je u odnosu na njega kao otegotna  okolnost cijenjeno što je počinio teži oblik prekršaja.

Novčana kazna smatrat će se u cjelini plaćenom ako okrivljenici plate po dvije trećine izrečene novčane kazne u roku od 15 dana po pravomoćnosti prekršajnog naloga. Uz to su obvezni nadoknaditi troškove prekršajnog postupka u iznosu po 200 kuna svaki.

Protiv prekršajnog naloga obojica mogu u roku od 8 dana po primitku podnijeti prigovor sudu koji ga je izdao. Ali, u nalogu stoji i kako postupajući po prigovoru sud nije vezan zabranom iz čl. 202. st. 4. Prekršajnog zakona pa okrivljenici mogu biti strože kažnjeni propisanom novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana.

20. travanj 2024 02:37