StoryEditorOCM
RegionalNOVO ŽARIŠTE

Bračani strepe od novih slučajeva zaraze, uvjereni su da znaju kako se virus proširio. Vraćaju se stroge mjere, na otok stigla trojica epidemiologa

Piše Ivica Radić
8. svibnja 2020. - 17:39

Brač je postao novo žarište koronavirusa u Hrvatskoj. Nakon najnovijih testiranja epidemiolozi su potvrdili još 20 zaraženih osoba tako da se broj oboljelih popeo na 22. Međutim, tu ne završavaju sve brige i strepnje Bračana jer se sa neizvjesnošću očekuju novi rezultati testiranja.

Taj dvoznamenkasti broj inficiranih osoba koji je izmakao kontroli i neizvjesnost širenja zaraze podigli su Brač na noge i nezaobilazna su tema svih razgovora.

Epicentar zaraze nalazi se u Nerežiščima u kojima ima čak 13 oboljelih, pet ih je u Pučišćima, a po dvoje u Supetru i Bolu. Svi zaraženi stavljeni su u samoizolaciju, nalaze se u stalnom kontaktu sa zdravstvenim djelatnicima i pod nadzorom su policije.

Tako su se, nažalost, potvrdile crne slutnje o broju zaraženih na najvećem dalmatinskom otoku koji je dugo odolijevao napadima virusa.

- Epidemiološka služba radi punim kapacitetom, ulaže maksimalne napore da situaciju drži pod kontrolom te izolira sve one koji su bili u kontaktu sa zaraženim osobama. Mi znamo put na koji je način virus došao na otok, svi oni koji su do sada zaraženi bili su u kontaktu s tim nultnim pacijentom.

Riječ je o osobi koja se liječila u splitskoj bolnici na kardiovaskularnom odijelu i koja je testirana prilikom ulaska u bolnicu, ali ne i prilikom odlaska - kazao je Nikola Martinić Dragan, šef Kriznog stožera otoka Brača te dodao kako se ta osoba od prvoga dana nalazi u Domu za starije, samoizolirana, u zasebnoj sobi i sa zasebnim medicinskim osobljem i uslugom tako da nema nikakvih dodira sa ostalim štićenicima Doma.

Na Braču se pretpostavlja se, dakle, da je zaraza krenula iz Nerežišća od osobe koja se prethodno liječila u splitskom Kliničkom bolničkom centru, a testiranjem je utvrđeno da je ta osoba oboljela od virusa COVID-19. Među zaraženima je i dio rodbine koji je s pacijentom stupio u kontakt.

Nakon svega gradonačelnica Supetra Ivana Marković pozvala je na odgovornost Krizni stožer Splitsko-dalmatinske županije koja, tvrdi, prednjači po broju zaraženih, a velik je i broj mrtvih.

- Ja ne znam tko će u ovim slučaju biti odgovoran ili će biti “nitko nije kriv”, “kriv je virus”, “nije bilo propusta” ali apeliram prema nacionalnom stožeru da raspusti županijski stožer i dovede profesionalce koji će znati nositi se sa ovom situacijom - napisala je na svojoj Facebook stranici prva žena Supetra i članica Kriznog stožera Brača te pozvala sve stanovnike otoka na odgovorno ponašanje i staloženost.

Gradonačelnica Marković je samoinicijativno do daljnjega otišla u samoizolaciju jer je bila u bliskom kontaktu s jednom od osoba koja je u neposrednom kontaktu sa zaraženim te je istodobno iz istog razloga raspustila gradsku upravu do daljnjeg razvoja događaja i novih informacija.

Na otok se vratio specijalist epidemiolog dr. Nađan Šerić iz Epidemiološke službe Brač, županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo koji je zbog potrebe posla privremeno bio prebačen u Split. Tijekom petka na Braču su bila tri epidemiologa i ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Željka Karin koja se zajedno sa izaslanstvom županijskog Kriznog stožera, koje je predvodio Luka Brčić, sastala sa Kriznim štabom otoka Brača.

Na tom sastanku dogovorene su prijeko potrebne mjere i akcije kako bi se širenje koronavirusa na otoku zaustavilo.

Na sastanku Kriznog stožera Brača, proširenog s dužnosnicima iz Splita, zaključeno je da se vraćaju stroge mjere koje su bile na snazi do 27. travnja, a to znači da ponovno za putovanje prema Splitu i nazad kao i kretanje među bračkim jedinicama lokalne samouprave treba imati propusnice i dobre valjane razloge.

Vraćaju se i druge mjere koje ograničavaju kretanje, druženje i rad. Te mjere bit će na snazi 14 dana, a ukoliko bude trebalo produljit će se valjanost njihovog trajanja.

Prije početka sastanka ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo je kazala kako tek treba utvrditi kako je virus stigao na Brač dok je Luka Brčić izjave gradonačelnice Marković ocijenio politikanskim i u službi SDP-a, dodavši da stožer čine ljudi iz struke.

Na tiskovnoj konferenciji u Zagrebu Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a i član Stožera civilne zaštite izjavio je kako je moguće da se Brač stavi u karantenu ukoliko se to pokaže neophodnim i potrebitim i to na način da se obustavi povezanost među otočnim mjestima i kopnom. Najavio je i odlazak epidemiologa iz Zagreba prema Splitu.

19. travanj 2024 22:23