StoryEditorOCM
RegionalPETAR DALMATINAC

"Biti u istom košu s Ćosićem, Petrovićem ili Ivaniševićem iznimno je velika stvar za sportaša poput mene!"

Piše Kažimir Škrbić
19. veljače 2020. - 12:42
Virski strijelac Petar Gorša dobio je nagradu Slobodne Dalmacije za najboljeg sportaša Dalmacije u 2019. godini u tradicionalnom 59. izboru čitatelja tog splitskog dnevnika.Veljko Martinović, Ante Čizmić/ Hanza Media

Virski strijelac Petar Gorša dobio je nagradu Slobodne Dalmacije za najboljeg sportaša Dalmacije u 2019. godini u tradicionalnom 59. izboru čitatelja tog splitskog dnevnika. Ovu su nagradu dobivali najveći dalmatinski i hrvatski sportaši

Najbolji hrvatski strijelac, član solinskog Dalmacijacementa, reprezentativac Hrvatske, višestruki olimpijac i pobjednik ISSF Svjetskog kupa, dvostruki viceprvak svijeta u trostavu i zračnoj pušci, Viranin Petar Gorša, prvo je sportsko ime Dalmacije. U tradicionalnom 59. izboru Slobodne Dalmacije čitatelji tog splitskog i nacionalnog dnevnika svojim su glasovima Goršu izabrali za najboljeg sportaša Dalmacije u više nego žestokoj konkurenciji.

Virski strijelac iza sebe je ostavio Lovru Brečića i Franka Grgića, sportske uzdanice splitskog Marjana, koji su osvojili srebrne medalje na Europskom prvenstvu u taekwondou, kao i beskrajno talentiranog mladog plivača splitskog Jadrana Franka Grgića koji se proslavio naslovom svjetskog juniorskog prvaka, ali i svjetskog rekordera na 1.500 metara te europskog rekordera na 800 metara. Konkurenciji i nominiranima tu još nije bio kraj: prvo ime dubrovačkog Juga Maro Joković vodio je najveći hrvatski i jedan od najznačajnijih svjetskih vaterpolskih klubova prema novim titulama, dok je Luka Žuljević postao svjetski prvak u kick lightu u kategoriji do 89 kilograma. Glasati se još moglo za atletičara Filipa Mihaljevića, futsal majstora Igora Osredkara i druge koji su u 2019. nosili dresove dalmatinskih klubova.

Iako je Gorša svom trijumfalnom hodu kroz 2019. godinu još pridodao i prvo mjesto na ISSF rang listi najboljih svjetskih strijelaca u zračnoj pušci 10 metara i trostavu 3x40 u gađanju malokalibarskom puškom 50 metara, dakle u čak dvije olimpijske discipline, proglašenje za najboljega u Dalmaciji ipak ga je iznenadilo.

- Osjećaj je lijep, ali i neočekivan. Nisam se tome nadao, pogotovo jer su glasovi čitatelja imali presudnu ulogu pri izboru. No iznimno mi je drago, očito su čitatelji prepoznali moje prošlogodišnje rezultate. Imao sam jako uspješnu sezonu - kaže rođeni Bjelovarac s virskom adresom. Tako se sportski ambasador otoka Vira našao u društvu najvećih sportaša koje je Dalmacija dala – Krešimira Ćosića, Tonija Kukoča, Dražena Petrovića ili Gorana Ivaniševića.

- Kada gledam kronološku liniju nagrade Slobodne Dalmacije, vidim najveća imena dalmatinskog i hrvatskog sporta. Riječ je o prestižnoj nagradi, pa biti u istom košu s takvim veličinama iznimno je velika stvar za sportaša poput mene, pogotovo jer dolazim iz sporta koji medijski nije najbolje praćen. Često do ljubitelja sporta ne dođe prava informacija što sam sve postigao, ili što je streljaštvo i kojim disciplinama se bavim. Biti sportaš Dalmacije u tom je kontekstu zaista velika stvar. Bio sam realan u procjeni i mislio kako ću ostati među nominiranima, ali sam se prevario - dodaje Gorša koji je u Splitu nagradu primio iz ruku nekadašnjeg kapetana Vatrenih Stipe Pletikose.

- Stipe je legenda te meni osobno jako drag sportaš i čovjek, pa mi je posebno drago što sam nagradu dobio iz njegovih ruku. Bilo je tamo još uvaženih gostiju, poput izbornika Zlatka Dalića i Ivice Tucka, ali meni je Stipe nekako najdraži. Gledam ga često na TV-u kao komentatora, a kako uživa moje veliko poštovanje zbog izjava, komentara i sportskih analiza, bilo mi je cool dobiti nagradu baš od njega. To ću pamtiti kao posebno lijep događaj - ističe najbolji hrvatski strijelac.

U međuvremenu je Gorša odradio posljednje kolo 1. A Hrvatske lige u gađanju zračnim oružjem po ISSF programu u Osijeku, uoči kojega je još postojalo nešto neizvjesnosti oko novog momčadskog nacionalnog prvaka, ali je natjecanje u srcu Slavonije ponovno potvrdilo kako boljih od Solinjana i Dalmacijacementa nema u Hrvatskoj. To je novopečenom Petru Dalmatincu bio samo prvi korak u gustom natjecateljskom rasporedu koji ga čeka do ovogodišnjeg vrhunca, a to će biti njegovo četvrto sudjelovanje na Olimpijskim igrama koje će se u srpnju održati u Tokiju.

Na dosadašnja tri uzastopna olimpijska nastupa 2008., 2012. i 2016. u Pekingu, Londonu i Rio de Janeiru, Petar nije ispunio vlastitu sportsku želju i osvojio olimpijsku medalju, čime bi zaokružio ionako impresivnu karijeru. No priči tu još uvijek nije kraj, niti je olimpijski nastup u Tokiju jedino važno natjecanje koje čeka 32-godišnjeg hrvatskog strijelca. U Wrocławu će Gorša na Europskom prvenstvu od 23. veljače pucati iz zračne puške pojedinačno, potom u paru mješovito sa Snježanom Pejčić te na kraju u momčadskom natjecanju s tri strijelca. Finale svakog natjecanja standardni je cilj prve zračne i malokalibarske puške u Hrvata.

- Prvi je cilj finale, a onda je želja potući se za medalju. Međutim, neću na natjecanjima do Olimpijskih igara stavljati akcent na prevelikom tempiranju forme. Sve su to prolazna natjecanja, a pravu formu i vrhunac želim imati u Tokiju. U periodizaciji sezone uvijek se ide na jedan vrhunac, maksimalno dva, tako da ne mogu tempirati formu za svako pojedino natjecanje koje imam u sezoni. Do Tokija bih tada jednostavno bio potrošen i prazan - objašnjava Petar. Pogled na tijek sezone i ritam do Olimpijskih igara najbolji je dokaz: nakon EP-a u Wrocławu, Gorša se vraća u Hrvatsku pa početkom ožujka ide na pripreme u Salzburg, dok polovicom ožujka ima nastup na ISSF Svjetskom kupu u New Delhiju. Slijede pripreme u travnju koje će odraditi u Solinu, pa od 15. travnja predolimpijski turnir u Tokiju (Olympic Games Best Event) koji je jedno od bitnijih natjecanja do Olimpijskih igara.

- Isprobat ću olimpijsko strelište, ali samo natjecanje neće imati status Svjetskog kupa kako je to bilo u Rio de Janeiru prije četiri godine. Nastupit će samo oni strijelci i sportaši koji su ostvarili kvotu za Olimpijske igre. Japanci će napraviti Igre prije Igara, odnosno testirati protokole i borilišta - dodaje. Svibanj zato donosi nešto više zraka, što je prilika za puni odmor na Viru, a već početkom lipnja Goršu čekaju novi izazovi – ISSF Svjetski kup u Münchenu, potom novi ciklus mini priprema u Solinu, a onda krajem lipnja i početkom srpnja Svjetski kup u njemu sretnom Bakuu. U Tokio Gorša putuje 14. srpnja, a dotad su nabrojana samo najveća ili najznačajnija natjecanja.

- Natjecanja do Tokija neće biti vrhunac priprema, ali će svako od njih rezultatski biti bitno i vrlo zanimljivo. Želim nastupiti u što više finala te se što češće suočavati i nositi s mentalnim pritiskom finala, kao i kontroliranjem svih procesa u finalu. Naša su finalna natjecanja sada nokaut sistem, pa mi je cilj od prvog do posljednjeg metka u finalu izdržati što duže. Želja mi je uvijek doći do jedne od medalja, ali u današnjem streljaštvu pedeset vrhunskih strijelaca također uvijek može do medalje. Ako bih se poslužio skijaškim rječnikom, rekao bih kako smo svi natiskani u jednu desetinku sekunde. Toliko je danas vrhunskih strijelaca, jer se njihov broj od Londona 2012. godine do sada utrostručio. Po broju natjecatelja smo treći na Olimpijskim igrama, odmah iza atletike i plivanja - ističe Gorša.

U takvim natjecateljskim okolnostima hrvatski olimpijac u Tokiju želi ući u oba finala, u zračnoj pušci i trostavu, a onda se s pritiskom finala nositi bolje nego u Riju prije četiri godine. U Londonu ga je oborila gripa pa nije nastupio, dok je u Pekingu bio prezelen za najveće domete. Iako se od tada potvrdio na svim najvećim svjetskim natjecanjima i osvojio gotovo sve što je mogao, Tokio bi za Goršu mogao biti vrhunac jedne velike priče.

Pakleni ritam i problemi sa streljanom

Odnedavno virski strijelac više nije stanovnik zadarske streljane na Mocirama koja mu je dosad bila dom za pripreme, kako za europska i svjetska natjecanja, tako i za domaća koja je odrađivao u Solinu i drugim hrvatskim borilištima strijelaca.

- Mocire više ne zadovoljavaju kriterije za pripreme s postojećim uvjetima, pa sam do Olimpijskih igara morao tražiti neko privremeno rješenje. Sada sam stalno na relaciji Zagreb – Solin. Konstantno treniram u okolici Zagreba, u streljani koja ima dobre uvjete za obje moje discipline, a onda na specifične pripreme idem u Solin. To mi se pokazalo kao puno jeftinija varijanta nego da iznajmljujem stan u Solinu. Užasno je naporno - kaže Gorša koji je nakon nastupa u Münchenu prvo bio otišao u Veliko Trgovišće, gdje boravi, pa odmah potom na pripreme u Čakovec koje je prekinuo zbog odlaska u Split, a onda u Osijek na završnicu Prvenstva Hrvatske. To se sve zbilo u dva tjedna, a sada je na redu Solin, potom i Prvenstvo Europe u poljskom Wrocławu.

- Dva i pol mjeseca nisam bio na Viru. Otišao sam prije zime i došao tek u veljači na nekoliko dana. Ne mogu sam sa sobom riješiti kako će mi izgledati budućnost zbog problema sa streljanom. Ako se situacija u Zadru popravi, definitivno bih se vratio na Vir i nastavio život po starom. No sada se moram prije svega koncentrirati na Olimpijske igre - kaže prvo ime hrvatskog streljaštva.

 

23. travanj 2024 21:43