StoryEditorOCM
RegionalTURIZAM

Biograd na Moru - Turistički biser u samom srcu Jadranske obale

Piše Lada Burčul/Promo
20. prosinca 2021. - 15:03

Grad Biograd na Moru poznati je turistički, a posebno nautički centar, koji se idealno smjestio u samom srcu jadranske obale. S obzirom na dvije moderne marine koje su u samom centru grada, turistička sezona traje cijelu godinu. S biogradske rive pruža se jedan od najljepših zalazaka sunca... Svakako ga vrijedi doživjeti i ovjekovječiti ga kamerom.

Biograd na Moru je hrvatski kraljevski grad koji se prvi put spominje sredinom 10. stoljeća, dok je u 11. stoljeću bio sjedište hrvatskih kraljeva i biskupa. Brojni materijali o bogatoj povijesti grada pohranjeni su u Zavičajnom muzeju Biograd.

Budući da je pozicioniran u samom centru Jadrana, Biograd je idealna polazišna točka za istraživanje okruženja – u neposrednoj blizini nalazi se pet nacionalnih parkova (Kornati, Krka, Paklenica, Sjeverni Velebit i Plitvička jezera), te dva parka prirode (Vransko jezero i Telašćica). U blizini grada nalaze se i povijesni gradovi Zadar, Nin i Šibenik.

Biograd je i vrlo zanimljiva destinacija za bicikliste, za koje su uređene rute oko Vranskog jezera, a ljubitelji ribolova, bilo slatkovodnog ili morskog, naći će savršenu lokaciju za ostvarenje svoga hobija. Na samo nekoliko kilometara od Biograda nalazi se Vransko jezero, koje je idealno za ribolov, a zbog velikog broja raznovrsnih ptica idealno je i za birdwatching.

Ljetno kino je atrakcija grada Biograda na Moru od 1970. godine i to zbog posebnog ambijenta u kojem je smješteno a to je stara borova šuma. Koristi se za svakodnevne kino projekcije i razne manifestacije. Trenutno je u fazi obnove a bit će u funkciji na ljeto 2022.godine.

Ono na čemu se sada radi je projekt "Biosfera". Ovim projektom, sufinanciranim EU sredstvima, rekonstruirat će se, opremiti i provesti cijeli niz aktivnosti kako bi se stvorio centar za održivi aktivni turizam. Među ostalim, predviđeno je da centar koriste dva nacionalna parka i tri parka prirode. Ciljne skupine projekta su turistički sektor, sportske, ekološke, obrazovne, kulturne i slične udruge i ustanove, djeca, mladi, lokalni stanovnici, ali i posjetitelji ovog prostora i šire regije. Masovni turizam prate izrazito negativni društveno-gospodarski trendovi, koji uz negativne ekološke utjecaje ne donose željeni održivi razvoj prostora, zbog čega su potrebni novi pristupi.

image
Projekt Biosfera

Prema UNDP-u, aktivni turizam ostavlja čak 13 puta više prihoda lokalnoj zajednici od masovnog, ostavljajući i mnogo manje negativnih učinaka na okoliš i zajednicu.

Novom infrastrukturom upravljat će JU PP Vransko jezero u suradnji s ostalih pet parkova prirode i nacionalnih parkova u okruženju, te partnerom CEDRA Split, koji će uspostaviti i optimizirati model korištenja na načelima sličnih polivalentnih centara, na temelju svoga dosadašnjeg iskustva. Kroz sustave naplate usluga (ulaznice, ugostiteljstvo, suveniri, sigurni zemljovidi HGSS-a, vođene tematske turističke ture), te upravljanja posjetiteljima kako ovog centra, tako i odredišta zaštićene prirodne baštine u okruženju (NP Kornati, Paklenica, Krka, PP Telašćica, Velebit, te triju županijskih javnih ustanova za zaštićena područja prirode), osigurat će se prihodi za dugoročnu održivost infrastrukture i zaposlenog osoblja, ali i za pokretanje lokalnog poduzetništva kroz nove oblike aktivnog turizma, kao što su ekološki, istraživački, obrazovni, ribolovni, pješački, jahački, cikloturistički, ronilački, gastro, kreativni i kulturni turizam.

Kad bismo trenutačno izdvojili prijedloge za aktivni odmor u Biogradu, to bi bili: ronjenje, jedrenje (Kornatsko otočje, s više od 150 otoka, otočića i hridi, jedna je od najatraktivnijih destinacija u svijetu uopće, a preporuka je posjetiti i Park prirode Telašćica), letovi padobranom i rafting, tenis (brojni tereni blizu plaža s noćnim osvjetljenjem), biciklizam i hodanje (razrađene su rute za sve stupnjeve kondicije), trekking, jahanje, ribolov i promatranje ptica, odmaranje na brojnim biogradskim plažama (Dražica, Soline, Bošana...), aktivni odmor za djecu, avantura a la carte (maštovit i interaktivan vodič koji kroz rješavanje zagonetki turiste vodi u razgled pet odredišta Biogradske rivijere – Biograda, Pašmana, Tkona, Pakoštana, te Sv. Filipa i Jakova), i Fun park Biograd – adrenalinska zabava za cijelu obitelj.

Razvoj Biograda na Moru, njegove turističke ponude i brige za održivi, ekološki turizam, svrstao je ovo središte u sâm vrh ponude u Hrvatskoj.

20. travanj 2024 01:57