StoryEditorOCM
RegionalLINIJA NA VESLA

Barba Šime je otišao, ali njegovom se rutom ponovno vozi. Drvena gajeta za Školjić stigla je iz Crikvenice, ima simbolično ime i novog barkajola...

Piše AVŠ/ Naši školji
16. srpnja 2020. - 17:56

Tjedan dana nakon što nas je u 89. godini života napustio simbol otoka Preka i Školjića, legendarni barkajol barba Šime Sorić, ponovno je oživjela najpoznatija linija na vesla zadarskog kraja kojoj je posvetio veliki dio svog života.

Kad je barba Šime vesla vezao uz kraj i otišao u zasluženu mirovinu, bilo je to početkom lipnja, Općina Preko dala se potragu za njegovim nasljednikom koji će prevoziti putnike na 70 metara udaljeni otočić Školjić. Ali, ta potraga nije dala rezultata pa su stvar odlučili uzeti u svoje ruke i sami kupiti drvenu pasaru. Dali su joj ime Sveti Pavao Pustinjak, po istoimenom samostanu na Školjiću. Pasara je sagrađena u brodogradilištu u Puntu na otoku Krku 1972. godine, duga je 5,15 metara, a široka 1,85 metara.

- Vjerovali smo da će netko naslijediti pokojnog barba Šimu kada smo objavili poziv da nam se jave zainteresirani vlasnici drvenih brodova za održavanje linije Preko – Školjić. Budući da nije bilo interesa, odlučili smo sami kupiti polovni brod i vratiti popularnu mjesnu liniju koja je postala zaštitni znak cijelog otoka - kazao je Ivan Košta, direktor TZO Preko. Po pasaru su išli u Crikvenicu i odmah je testirali na dugoj vožnji do Preka. Nakon tri tjedna rada na brodu, prošlog je tjedna porinuta u more.

- Javio nam se naš Prečanin, Mladen Gregov, i ona će na vesla prevoziti turiste i domaće na Školjić. Iako se na početku činilo da će to biti nemoguća misija, tradicija vožnje drvenim kaićem na Školjić neće se prekinuti. Riječ je o autentičnom doživljaju, a TZ ima zadatak održati ovu liniju na vesla u izvornom obliku i duhu kako sada, tako i u budućnosti- kazao je direktor TZ Preka.

Drvena pasara Sv. Pavao Pustinjak plovit će od subote, 11. srpnja svaki dan od 8.30 do 12.30 i od 15 do 19 sati. Cijena povratne karte za jednu osobu iznosi 5 kuna. 

19. travanj 2024 10:30