StoryEditorOCM
RegionalKREĆE IZGRADNJA U PP TELAŠĆICA

Atraktivni centar za posjetitelje vrijedan 25 milijuna kuna iznad klifova Dugog otoka!

Piše Zadarski.hr
2. veljače 2018. - 17:45
telascica2

Sve je spremno za početak izgradnje "Interpretacijsko edukacijskog centra Grpašćak" u Parku prirode Telašćica.

U petak je u Kneževoj palači održana početna konferencija ovog projekta koji se financira iz EU fondova, s ciljem unaprjeđenja sustava posjećivanja i edukacije PP Telašćica u svrhu održivog korištenja prirode baštine. Predstavljanju projekta prisustvovali su ravnateljica PP Telašćica Nikolina Baković, župan Zadarske županije Božidar Longin, načelnik Općine Sali Zoran Morović, direktorica TZ Općine Sali Ivana Čarić, i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Projekt provode Javna ustanova Park prirode Telašćica te partneri Općina Sali i Turistička zajednica Općine Sali, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Ukupna vrijednost Projekta iznosi 25.223.715,89 kn, od čega Europska unija sufinancira 13.153.622,55 kn. Projekt Interpretacijsko edukacijski centar Grpašćak do sada je najveći investicijski projekt Ustanove.

"Završetkom projekta, 2020. godine, dobit ćemo konačni proizvod kojim ćemo postići da Park postane srce "zelenog turizma" čime će se podići razina kvalitete sadržaja, proizvoda i usluga i korištenjem novih zelenih tehnologija"- izjavila je ravnateljica parka Nikolina Baković ističući potrebe rasterećenja jezera Mir od masovnog turizma.

Svrha projekta je očuvanje prirodnog i kulturnog krajobraza te kulturne baštine područja Parka prirode Telašćica. "Realizacijom projekta ostvarit će se puni potencijal Parka u svrhu njegovog očuvanja i promicanja prirodne i kulturne baštine, ali i razvoja područja s naglaskom na održivo korištenje prirodnih resursa. Iz šire perspektive, implementacija projekta će omogućiti gospodarski razvoj lokalne zajednice čime će se ostvariti povećanje životnog standarda, ali i stvoriti atraktivno područje za življenje"- rekao je ministar Ćorić.

Budući centar podignit će se na mjestu bivše vojnog kompleksa, još od Austro-ugarske, na najvišem dijelu Dugog otoka, iznad čuvenih klifova. Arhitektonski će izgledati atraktivno, imat će vidikovac iznad strmica, a unutar edukacijske dvorane koje će pomoću suvremenih multimedijalnih tehnika pričati priču o kulturnom, povijesnom i prirodoslovnom bogatstvu PP Telašćica. Centar će biti otvoren 2020. godine.

24. travanj 2024 19:49