StoryEditorOCM
Moj ljubimacOGROMNI GMAZ

Zastrašujući prizor ispod haube: u motor osobnog automobila zavukao se primjerak najveće europske zmije

Piše JL
4. lipnja 2019. - 01:17
zmija-kravosas

 

I kad nema prirodnih nepogoda poput požara i poplava, vatrogasci imaju posla. Nerijetko su to intervencije spašavanja životinja, a s dolaskom lijepog vremena i visokih temperatura sve se češće na otvorenom mogu vidjeti zmije, koje obožavaju toplinu, a u proljeće izlaze iz skrovišta i pare se.

Tako su vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Rovinj na Facebooku objavili s čime su se susreli prije nekoliko sati.

Naime, jedan kravosas, kako piše Glas Istre, odlučio je odmoriti se u hladu automobila ispod haube. Gmaz se smotao oko motora jednog automobila u Rovinju. U nedostatku bolje opcije ili hrabrosti nalaznika, vatrogasci su izašli na teren i brzo uklonili bezopasnu životinju.

- Oprezno i profesionalno uz puno strpljenja uklonili zmiju iz automobila. Neozlijeđena puštena u prirodu. Ča reči: Bravissimi - napisali su uz dvije objavljene fotografije.

Kravosas je tako ponovno završio u prirodi, a panici ionako nije bilo mjesta jer se radi o neotrovnoj zmiji. Ujedno je to i zaštićena vrsta.

Primjerci kravosasa mogu narasti do dva metra, a prepoznatljivi su po četiri uzdužne tamne pruge. Premda se radi o najvećoj europskoj zmiji, stručnjaci apeliraju na građane da ih ne ubijaju. Između ostalog, korisni su jer hvataju miševe i štakore. Osim malim sisavcima hrane se i pticama, guštericama i jajima. Plijen lovi za topla i oblačna vremena te u sumrak, a u Hrvatskoj živi na čitavom obalnom području te nekim otocima, ali nerijetko se može vidjeti i u unutrašnjosti, prenosi Jutarnji list.

19. travanj 2024 15:17