StoryEditorOCM
KolonaGENIUS LOCI

Što Plenković danas u Škabrnji može poručiti svojim stranačkim članovima, a što hrvatskoj javnosti, ako mu je domaćin višestruki optuženik USKOK-a?

10. ožujka 2020. - 11:02

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković danas će (utorak) u Zadarskoj županiji predstaviti svoj program „Odvažno za Hrvatsku” u sklopu predizborne kampanje za prvog čovjeka te najveće hrvatske političke stranke. Iz Plenkovićevog stožera je javljeno da će predizborne skupove za članove HDZ-a održati u Vatrogasnom domu u Benkovcu, potom u zgradi općine u Škabrnji te na koncu u Zadru, u VIP dvorani na Višnjiku.

Kojim su se kriterijima prilikom izbora mjesta održavanja predizbornih skupova u Zadarskoj županiji Plenković i njegov stožer vodili, nije teško zaključiti. Benkovac je nakon Zadra najveća aglomeracija u Zadarskoj županiji, Škabrnja je stvarno i simboličko mjesto najvećeg stradanja u Domovinskom ratu, a Zadar je najveći centar regije, s najviše registriranih članova stranke.

Toj analizi, međutim, jedna činjenica premijeru i HDZ-u nikako ne ide u prilog, a tiče se Škabrnje. U prvoj informaciji za novinare stajalo je da će predizborni skup predsjednik HDZ-a održati u tamošnjoj osnovnoj školi, no ta je informacija ubrzo povučena, a kao novo mjesto navedena je zgrada općine. Ta korekcija sugerira da je moguće netko u Plenkovićevom stožeru na vrijeme shvatio kako ne bi bilo zgodno da se stranački skup, makar se radilo o predsjedniku vlade, održi u obrazovnoj ustanovi među osnovnoškolskom djecom, jer to definitivno nije mjesto za promociju ikakvih stranačkih politika i grubo narušava ustavne vrijednosti javnog obrazovanja. Plenkovića su tako na vrijeme „izvukli” iz neugodne situacije i onda mu „dali alternativu” koja je mila majka u odnosu na osnovnu školu, bolje rečeno, klasično minsko polje.

Jer prostor škole zamijenjen je zgradom općine Škabrnja u kojoj je domaćin ni manje ni više nego višestruki optuženik USKOK-a, načelnik Nediljko Bubnjar.

USKOK je Bubnjara u više navrata, a zadnji put u siječnju ove godine, privodio i protiv njega podizao optužnice zbog sumnje u nezakonito trošenja općinskog novca. Jednu od najsiromašnijih općina u Hrvatskoj njezin načelnik, prema optužnicama USKOK-a, doživljava kao običan bankomat. Bubnjar je s bezbroj dokaza osumnjičen da je tijekom svoja tri mandata u Škabrnji živo bonvivanskim životom na grbači osiromašenog naroda peglajući službenu karticu po luksuznim restoranima, hotelima i buticima, gosteći sebe i svoju svitu od Zagreba od Zadra, a konačni trošak tog besramnog ponašanja u maniri pijanog bogataša, težak više stotina tisuća kuna, podmirili su njegovi Škabrnjani.

Kako će u takvom kontekstu, na tom mjestu zločina, izgledati politički skup proeuropskog i antikorupcijskog Plenkovića? Kakve poruke s tog mjesta besprizorne pljačke, kako tvrdi USKOK, predsjednik HDZ-a može uputiti svojim članovima, a da ona ne bude ukaljane? Zašto se premijera i predsjednika stranke dovlači na mjesto zločina, zašto ga se gura u kontekst iz kojeg je nemoguće izaći neokrznut?

Sve Plenkovićeve poruke izrečene danas u zgradi škabrnjske općine, uz ministriranje načelnika Bubnjara kao domaćina, imat će posebnu težinu, i ne samo za članove HDZ-a, i bez obzir na njegovu presumpciju nevinosti. Podsjetimo da je taj isti Plenković smijenio skoro pola svojih ministara zbog opravdanih javnih sumnji u način stjecanja svoje imovine, iako protiv nikoga od njih nije bila podnijeta niti kaznena prijava, a kamoli pravomoćna optužnica USKOK-a. Sada kada se vodi unutarstranački rat Plenkoviću to više nije problem i dolazi u zagrljaj stranačkom kolegi krcatom kao brod USKOK-ovim optužnicama, koji služi kao plastičan primjer hadezeovskih načelnika do grla umočenih u kriminal i korupciju.

Ne distancirajući se od takvih stranačkih ljudi Plenković članovima HDZ-a šalje poruku da pokvareni političari nisu problem ako su uz stranačkog vođu, a široj javnost nudi makjavelističko objašnjenje kako su sva sredstva dozvoljena za o(p)stanak na vlasti.

Plenković sigurno ne treba izbjegavati Škabrnju jer ona nije kriva za sumnjive kriminalne aktivnosti svog načelnika, ali u takvom političkom društvu Plenković ne može biti primjer iz svog političkog slogana. Upravo suprotno, šalje poruku da su kriminal i korupcija u HDZ-u imanentni i da on kao predsjednik stranke ne vidi nikakav problem u tome. A ako njemu to ne smeta, naprotiv, ako se u tome svojom voljom paca, zašto bi se članovi stranke skanjivali od sličnih aktivnosti?

16. travanj 2024 08:44