StoryEditorOCM
KolonaANTI ŽUPANU

Otvoreno pismo prvom čovjeku grada na umoru: "Gradonačelniče, vi ste zanijekali povijest Obrovca! Zanijekali ste povijest grada kojemu ste na čelu!"

7. studenog 2021. - 19:56

Ako se u Andersenovoj bajci „Carevo novo ruho“ dijete usudilo uzviknuti: „Car je gol!“, smije li se u realnosti, u demokratskoj hrvatskoj državi, reći za nekoga gradonačelnika da je „gol“?

Evo, uzviknut ćemo, poput tog djeteta, da je gradonačelnik Obrovca Ante Župan - gol. Prevedeno, dakako, s jezika bajke. Zašto je gol?

Zato što o vladavini Obrovcem tog HDZ-ova 74-godišnjaka, koji je u svibnju ove godine krenuo po još jedan mandat, svi žitelji znaju već sve i dobro to na svojoj koži osjećaju, ali nedostaje, još uvijek, da se „uzvikne“ i da uzvik doslovno odjekne, da je način njegova upravljanja gradom, u kojemu ne živi, loš, te da ne postoji više ni osoba koja to može zanijekati, kao ni argumenti koji to mogu obraniti. Pardon, postoje osobe koje bi to mogle zanijekati, ali one - lažu. Lažu iz vlastitih malih, sitnih interesa.

Kužina SDSS-a i HDZ-a

Fraza da narod ima onakvu vlast kakvu zaslužuje je u ovom gradu neprikladna, jer Obrovčani nemaju niti to: Ustavom RH zagarantirano pravo da izaberu ljude koji će biti u predstavničkoj i izvršnoj vlasti iduće četiri godine.

Zašto Obrovčani to nemaju?

Zato što cijelo područje Obrovca, sa svojih 12 naselja, ima tzv. fiktivno stanovništvo - imaju dokumente, ali ne žive na tim prostorima, već izvan Hrvatske, a po potrebi sudjeluju na izborima i osiguravaju unaprijed dogovorenu podjelu vlasti. Točnije, trgovinu.

Trgovinu skuhanu u SDSS-u i HDZ-u, čiji je Županijski odbor u Zadru jednoglasno (!) podržao (još jednu) kandidaturu Ante Župana za gradonačelnika Obrovca. Regularnim glasačima pribrojimo fiktivno biračko tijelo, bez kojih nema dobivanja izbora. Oni dođu, glasaju i odu.

Reći ćete - to je po zakonu.

Je li to baš tako?

Tko se obrati Eurostatu i iznese ove podatke, dobit će signifikantan odgovor ovog statističkog ureda Europske unije: Eurostat izričito naglašava da se u ovom slučaju ne radi o stalnom stanovništvu, koje živi ondje gdje i glasa, i da se, temeljem toga, birački popisi moraju korigirati. To se ne čini, pa tako HDZ u koaliciji vlada sa SDSS-om (zamjenik gradonačelnika, SDSS-ov Stanko Mijić ima 75 godina) od 2005. godine. S mandatima koji su tek počeli na lokalnim izborima u svibnju, dogurat će do puna dva desetljeća zajedničke vladavine.

Zašto zajedničke?

Zato što HDZ ne bi imao većinu u Gradskom vijeću, niti bi Ante Župan bio gradonačelnik da nije SDSS-ovih fiktivnih birača. Kad zbrojite sve glasove za Gradsko vijeće s posljednjih lokalnih izbora, HDZ sa svojim nositeljem liste Antom Županom dobio je šest od 14 mandata. Šest! Pa mu većinu osiguravaju tri vijećnika SDSS-a (dva „regularna“ i jedan „manjinski“). Ima još jedna brojka: od osam izbornih mjesta na području Obrovca, lista Ante Župana pobijedila je na tri.

Riječju, Obrovac ima vlast koju su izabrali ljudi koji tamo ne žive. A na čelu grada je gradonačelnik koji također tamo ne živi.

Fiktivni birači nakon glasanja odu tamo gdje zaista žive.

I zato se iz obrovačke blagajne plaćaju razne naknade da bi trgovina bila valjana: na naknade raznim povjerenstvima i odborima potrošilo se, u prvih šest mjeseci ove godine, ravno 400 tisuća kuna. Grad Obrovac podijeli svakog mjeseca gotovo 70 tisuća kuna za naknade?!

Obrovac je dobio jackpot koji je još valjan: Vlada je 1998. godine to područje proglasila „slobodnom zonom“, na rok od 25 godina. Takav je privilegij u to vrijeme imalo još samo šest jedinica lokalne samouprave u cijeloj Hrvatskoj. Gradonačelnik Ante Župan najavljivao je procvat Obrovca zbog „slobodne zone“, zapošljavanje, dotok stranog kapitala, otvaranje novih proizvodnih pogona, oslobađanje PDV-a i carine... Sve njegove izjave mediji su zabilježili.

Rezultat? „Slobodna zona“ nikada nije zaživjela!

U to vrijeme je, primjerice, sedam tvrtki vrijedilo 60 milijuna kuna. To kažu službeni podaci. TRIO, Kanjon Zrmanje, THC, Kamen, Bukovčanka, Dalmatinski rudnici boksita, Veterinarska stanica.

Ovih tvrtki nema više, kao ni stanovnika, ali kaže se: pa tako je svugdje; firme su propale, stanovništvo iseljava.

Je li i to baš tako?

Zadarska županija ima šest gradova i 28 općina. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, od ukupno 34 jedinice lokalne samouprave, 21 ima povećanje broja stanovnika. Govorimo o razdoblju od 2011. godine. Manje stanovnika ima 11 općina i dva grada.

Gradovi su Pag i Obrovac. Pag ima neznatno smanjenje od 1,25 posto, a u Obrovcu je smanjenje 15,6 posto. To je jedini grad u Zadarskoj županiji koji je demografski potpuno potonuo. Prate ga još samo dvije općine, Lišane Ostrovičke i Gračac.

Obrovac je grad bogate povijesti, prvi spomen Obrovca u pisanim ispravama datira iz 1337. godine. Osvajali su ga Turci, razarali Mlečani.

Nicao je uvijek iznova, iz pepela. Stojan Janković u 17. stoljeću otjerao je Turke, a grofica Olga Janković iz Islama Grčkog, jedna od posljednjih potomaka te obitelji, bila je supruga Vladimira Desnice, uglednog Obrovčanina, člana Carevinskog vijeća u Beču, viteza Reda Franje Josipa, te punih 30 godina načelnika Obrovca! Njegov unuk je pisac Vladan Desnica.

Još je slavnih imenâ koja su pronijela glas o rodnom Obrovcu i zadužili ga svojim djelovanjem.

Ni za koga od njih u Obrovcu nećete doznati ništa, jer nema ni spomen- sobe, ni imena ulice, ni poučne ploče, ničega da bi se išta doznalo o prošlosti grada.

Grad kao hrpa ruševina

E, pa, gradonačelniče, vi ste zanijekali povijest Obrovca!

Zanijekali ste povijest jednoga grada, i to grada kojemu ste na čelu.

Oduzeli ste mu čak i izgled, živite u Zadru, pa ne vidite da je Obrovac hrpa ruševina? Dostojanstvo ste mu oduzeli, priliku da barem izgleda umiveno i uljuđeno.

Obrovac umiva još samo Zrmanja, ta fascinantna kći Velebita.

Car je gol, kazali smo? Da, gol je, sve se vidi.

Čelnike Obrovca podsjećamo da ispred sebe imaju još jedan mandat. Imate, vlastodršci, kakvu-takvu priliku da pokažete da želite, da možete, da vam je stalo, pa da donesete strategiju razvoja, povučete novac iz EU fondova, pokrenete turističke i ine projekte.

Inače, po letargiji i po gotovo okrutnoj indolenciji pamtit će vas doslovno generacije.

Ako ih bude.

19. travanj 2024 09:39