StoryEditorOCM
KolonaPRITVOR & PRATNJA

Mladen Ćustić je opasni kemijski terorist koji vrijeđa premijera, a Frka Petešić je maskirani Dalaj Lama jer vodi premijerov kabinet?! Ma, dajte...

24. siječnja 2022. - 19:44

Dok je premijer Andrej Plenković savršeno bezbrižno obilazio Zadarsku županiju, u pratnji mu je bio i šef kabineta Zvonimir Frka Petešić. Za to vrijeme, 71-godišnji Mladen Ćustić je dan proveo družeći se sa zadarskim policajcima čiji su nadređeni ocijenili da Ćustićev komentar na lokalnom portalu predstavlja, ako ne prijetnju, onda makar, daj što daš, vrijeđanje predsjednika Vlade.

Prilično precizno se može pretpostaviti što bi se dogodilo i kolika bi šteta po Plenkovića nastala da je „opasni” Ćustić zaista i ostvario svoju „grozomornu prijetnju” o dočekivanju premijera pokvarenim jajima: za kemijsko čišćenje odijela otišlo bi astronomskih dvadesetak eura. Ali, ni to se nije dogodilo, sve je svedeno na „Facebook vrijeđanje” zbog kojega su „institucije radile svoj posao” neviđenom brzinom i ažurnošću.

Dakle, jedan je vrijeđao premijera i dobio je optužni prijedlog. Drugi je bio u premijerovoj pratnji samo zato što je Plenković nekoliko dana prije proglasio „game over” na aferu Frke Petešića s lažnom prijavom prebivališta. A institucije?

U prvom su slučaju munjevito reagirale, kao da je riječ o „kemijskom terorizmu” (što pokvarena jaja možda i jesu), ali u drugom, što su institucije odradile u drugom slučaju? Ili je bilo dovoljno da s dovoljno visokog mjesta stigne ono „game over”?

A pogledajte što su sve institucije u prošlosti poduzimale kada je bila riječ o lažnim prijavama prebivališta.

U Osijeku su 2012. zbog lažnih prijava prebivališta kazneno prijavljene četiri osobe jer su time, uvećanim naknadama za prijevoz, oštetili državni proračun za više od 200 tisuća kuna.

Godinu dana kasnije, mediji su otkrili da prebivalište na istoj adresi imaju 243 osobe, a svojedobno su u Ministarstvu uprave senzacionalno saznali da jedna njihova službenica „udomljava” osam fiktivno prijavljenih osoba. Jedno lažno prebivalište je upisano i na adresi – Ministarstva uprave!

Još malo kasnije, 2014. godine, Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv načelnika zadarske krim policije Zrinka Perice zbog kaznenog djela prevare protiv Republike Hrvatske teške 41 tisuću kuna. U optužnici stoji da je načelnik Perica optužen jer je lažnom prijavom prebivališta zarađivao na povratu poreza i putnim troškovima i tako počinio kazneno djelo prevare. Istina, Perica je uhvaćen i u nekim drugim muljanjima, a sudski postupci još traju, ali se sve zakotrljalo zbog lažnog prebivališta.

Zadarski policajci su ovakvu revnost mogli pokazati i na primjerima bivšeg gradonačelnika Benkovca Branka Kutije i aktualnog gradonačelnika Obrovca Ante Župana i utvrditi da stvarno ne žive ni u Benkovcu ni u Obrovcu. Mogli su, ali, eto, nisu.

Prošle godine je buknula afera u kojoj je otkriveno da dobro plaćeni kontrolori leta lažno prijavljuju prebivalište ne u Zagrebu, gdje rade, nego u okolnim mjestima u kojima prireza nema ili je neusporedivo manji od zagrebačkih 18 posto.

U velikoj većini tih i sličnih slučajeva, „institucije” su nekog vraga odradile. Najprije se sumnjalo, pa su pokretane istrage, pa se sve ispitivalo, pa su nešto utvrđivali, pa su pisali optužnice, pa su zbog tih prokletih lažnih prebivališta pokretani kakvi-takvi postupci, zupčanici nepodmazanog stroja pravne države su makar na koju sekundu zaškripili.

Kad se u aferi s fiktivnim prebivalištem našao Zvonimir Frka Petešić, unatoč tome što pravnici misle da bi DORH morao istražiti radi li se samo o prevari ili zloporabi dužnosti, dogodilo se samo jedno skandalozno ništa. I to bez obzira je li Frka Petešić nešto kriv ili nije, „institucije” su morale reagirati. A nisu, niti to više itko očekuje. Sve je prepušteno onim strašnim inkvizitorima iz Povjerenstva za sukob interesa kojeg su naše političke elite najprije pretvorile u lijevo smetalo, pa ga se sada boje malo manje nego kiše.

Je li 72-godišnji umirovljenik Mladen Ćustić zaista opasni kemijski terorist koji vrijeđa premijera, a Zvonimir Frka Petešić je u stvari maskirani Dalaj Lama koji vodi premijerov kabinet? Je li lažno prebivalište ili prijetnja? Ili ono što vrijedi za volove, ne vrijedi za bogove?

Otkako je Mladen Ćustić napustio policijske prostorije, po Facebooku je objavljeno stotine istih ili gorih prijetnji i uvreda na račun Andreja Plenkovića. Misli li reagirati na svaku od njih, načelniku zadarske policije Antonu Dražini će „oči iskapati”, ali zbog toga premijer neće bolje vidjeti što se to događa.

19. travanj 2024 12:28