StoryEditorOCM
KalelargaPROGLAŠENA ELEMENTARNA NEPOGODA

Župan Longin: samo je Poliklinika oštećena za više od 10 milijuna kuna, odlazimo na hitan sastanak s premijerom!

Piše M. Kalajžić
22. rujna 2017. - 17:20
nin

Župan Zadarske županije Božidar Longin proglasio je u petak elementarnu nepogodu prouzročenu poplavama za područje gradova Zadar i Nin, te općina: Preko, Sv. Filip i Jakov, Poličnik, Kukljica, Ražanac, Novigrad, Posedarje, Pakoštane, Bibinje, Sukošan, Zemunik Donji, Pašman, Starigrad, Sali, Privlaka, Kali i Vrsi.

Elementarna nepogoda nastala je zbog katastrofalnih poplava koje su poharale zadarsko područje u razdoblju od 11. rujna do 14. rujna 2017. godine, što je izazvalo izuzetno velike šteta na stambenim objektima, infrastrukturi, komunalnim objektima, javnim objektima kao što su škole i zdravstvene ustanove, gospodarskim objektima i poljoprivredi.

- Mnogi su građani očekivali da ranije, još u ponedjeljak, proglasimo elementarnu nepogodu, ali smo pričekali još ovaj tjedan da bi građani i pravni subjekti pogođeni ovom nepogodom, uspjeli prikupiti sve potrebne materijale za prijavu šteta. Tek smo povlačenjem vode vidjeli razmjere svih oštećenja, tako da mi sada od petka imamo osam dana vremena za prikupljanje svih zahtjeva za štete, kojih na žalost neće biti malo, vjerojatno na desetke tisuća, s područja grada Zadra i svih oštećenih općina, a to je više od polovice županije – kazao je župan Longin.

Upitan radi li se o ukupnim štetama od milijardu kuna, rekao je kako su štete ogromne, ali se neće razbacivati brojkama.

- Samo u Gradu Zadru štete su u stotinama milijuna kuna, u Gradu Ninu nije ispod 100 milijuna, grube procjene za zadarsku bolnicu kažu da je Poliklinika oštećena za više od 10 milijuna kuna. Prve dvije etaže su u potpunosti za baciti, svi pregradni zidovi se moraju rušiti, 430 vrata se mora promijeniti, elektroinstalacije... Bolnica je oštećena za najmanje 4 milijuna kuna, to je prva procjena, jedan stroj će se popraviti, ali samo taj popravak koštat će milijun kuna – rekao je župan koji je najavio i konkretne korake:
- Premijer Andrej Plenković danas je sletio iz SAD-a, ja sam se uspio čuti s njim, u kontaktu smo s Uredom premijera i uslijedit će hitan sastanak na temu obrade šteta i rješavanja. Na sastanak će otići gradonačelnici Zadra i Nina, saborski zastupnici sa zadarskog područja i ja kao župan. Dobro ćemo se pripremiti kako bi izložili stanje šteta i što prije izišli iz ove situacije i barem se infastrukturno obnovili u najskorije vrijeme. Nema niti jedne županije, pa niti zemlje u našem okruženju, koja može predvidjeti ovakvu štetu. Ovo je zbilja bila nepogoda kakvu nitko od živućih Zadrana ne pamti. Ono što znam sigurno je da će se, ne samo iz državne pričuve i rezervi Ministarstva financija, iznaći određena sredstva, već da će nam i neke državne tvrtke morati priskočiti sa svojom operativom, prvenstveno mislim na Hrvatske vode, Hrvatske ceste i Hrvatske šume i ostale velike državne tvrtke. Nadam se da ćemo u što skorije vrijeme napraviti barem osnovno što treba, a do iduće turističke sezone dat ćemo sve od sebe da je dočekamo spremni i to puno prije petog mjeseca – zaključio je Longin.
 

Svi oštećeni trebaju prijaviti nastalu štetu u roku od osam dana od dana proglašenja elementarne nepogode u gradovima i općinama na čijem je području nastala šteta. Gradska i općinska povjerenstva bit će građanima od pomoći pri prijavi šteta. Također, pozivaju se sve pravne osobe koje su pretrpjele štetu, a još uvijek nisu odredili svoja povjerenstva za procjenu šteta, da zatraže imenovanje povjerenstva od strane Županijskog povjerenstva za procjenu šteta. Rok za prijavu štete ističe u subotu 30. rujna 2017. godine.

 

- Očekivali smo proglašenje elementarne nepogode i Grad Zadar to dočekuje spreman. Sada teče taj rok do osam dana u kojemu se moraju prijaviti nastale štete. Obrasci se mogu podignuti u gradskoj upravi ili na web stranici Grada Zadra. Što se tiče same štete u javnim zgradama i ustanovama Grada zadra, jutros smo raspravljali, procjene se kreću oko 20 milijuna kuna. Ostale procjene šteta tek treba utvrditi nakon prijave i utvrđivanja na licu mjesta – rekao je gradonačelnik Branko Dukić, napomenuvši kako građani obavezno fotografiraju nastale štete, osobito ako namjeravaju i sami nakon toga krenuti u sanaciju.
19. travanj 2024 06:58