StoryEditorOCM
KalelargaNOVA PROGNOZA

Vakula poziva na veliki oprez: ‘Pred nama je meteorološka kombinacija koja može biti opaka!‘

Piše JL
27. srpnja 2020. - 20:13

U ovome ćemo tjednu imati više ljetni ugođaj nego prije, osobito na Jadranu, piše u najnovijoj prognozi glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

- Uz prevladavajuću vedrinu noći će na Jadranu biti tople, a dani vrući, i to toliko da će postojati najprije umjerena, zatim i velika opasnost od toplinskog vala, koji može utjecati na zdravlje i ponegdje u unutrašnjosti, u kojoj sredinom tjedna opet valja upozoriti i na mogućnost lokalnih pljuskova i grmljavine. Vjerojatnost nije velika, ali ipak. Uostalom, nije bila ni u nedjelju u Zagrebu i okolici, pa je ipak ponegdje bilo novih nevolja. Kombinacija vlage i prezagrijanog zraka može biti opaka!, upozorio je Vakula.

Zbog vrućih dana u ovome tjednu Marko Vučetić, dipl. ing., iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a u HRT-ovim "Plodovima zemlje" savjetovao je, između ostaloga: "...osigurajte dovoljno svježe vode domaćim životinjama i pčelama i dakako kućnim ljubimcima. Po potrebi zasjenite im prostor za odmor, biljkama natapanjem i navodnjavanjem rashladite tlo, plodove voćaka ne izlažite još izravno Suncu zbog mogućih ožegotina."

Većinom topla noć i vruć dan bit će i na jugu Hrvatske, uz nebo bez oblaka te slab vjetar, poslijepodne ponegdje i umjeren maestral, zbog kojeg će more biti malo do umjereno valovito.

I u nastavku tjedna bit će uglavnom vruće, uz poneku toplu noć i u mnogim krajevima kontinentalne Hrvatske. No bit će opet nestabilno, najprije većinom u gorju i uz granicu sa Slovenijom, zatim još ponegdje istočnije i južnije. Osim zamjetnijeg lokalnog razvoja oblaka, povećava se i vjerojatnost za pljuskove s grmljavinom, a ne smije se isključiti ni mogućnost olujnog nevremena s tučom.

Na Jadranu stabilnije, čak pretežno vedro, osobito u srijedu, te uz samo mjestimice prolazno umjeren vjetar, većinom maestral. Na sjevernom dijelu bit će i bure, koja u četvrtak podno Velebita lokalno može biti i jaka. Noći će biti tople, a dani vrući, uz najprije umjerenu, od petka sve češće i veliku opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje, zaključuje u svojoj prognozi HRT-ov Zoran Vakula.

18. travanj 2024 14:18