StoryEditorOCM
KalelargaPOSLJEDNJE ZBOGOM...

Uz najviše vojne počasti održan posljednji ispraćaj tragično preminulog pilota, natporučnika Marka Novkovića

Piše MORH
12. svibnja 2020. - 17:09

Posljednji ispraćaj pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva natporučnika Marka Novkovića koji je tragično preminuo u nesreći pada školskog vojnog aviona ZLIN-242L, održan je uz najviše vojne počasti u utorak, 12. svibnja 2020. na groblju u Zadru.

Od Marka su se oprostili njegova obitelj, kolege i prijatelji, izaslanici predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj i pripadnici Hrvatske vojske.

Svečani ispraćaj započeo je počasnom stražom pripadnika Počasno-zaštitne bojne.

Obred je predvodio vojni ordinarij monsinjor Jure Bogdan.

Zapovjednik počasnog postroja predao je zastavu Republike Hrvatske ocu preminulog pripadnika.

Republika Hrvatska i Hrvatska vojska od Marka su se oprostile uz počasnu paljbu postrojbe Hrvatske vojske, a akrobatska skupina "Krila Oluje", čiji je član bio i natporučnik Novković, njemu u spomen izvela je prelet zrakoplovima Pilatus HRZ-a.

- Hvala za sve po čemu si bio jedinstven i neponovljiv. Za tako kratko vrijeme ostavio si toliko snažan trag i postao naš prepoznatljivi znak. Možda si htio imati svu slobodu leteći na nebu. Naši pilotski koridori kao da su ti bili prekratki - riječi su kojima se od natporučnika Novkovića pozdravio zapovjednik 392. eskadrile aviona pukovnik Robert Ribarić.

Na obredu je izvođenjem svečanih skladbi sudjelovala i Klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj".

Nakon završetka obreda u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Belafuži služena je sveta misa zadušnica.

19. travanj 2024 15:52