StoryEditorOCM
KalelargaGDJE SU SPREMNICI?

U Foši uklonili rezervoare za otpadno ulje, a za nove čekaju suglasnost konzervatora

Piše Iva Ivanac
17. veljače 2020. - 19:25

Vlasnici brodica i korisnici Foše ostali su bez spremnika za odlaganje motornog ulja. Veliki zeleni spremnik bačvastog oblika godinama je stajao u Foši prema ribljem restoranu, ali je uklonjen prije nekog vremena, a novi nije postavljen. Vlasnici brodica, ali i drugi korisnici luke, ostali su bez dragocjenog mjesta za pohranjivanje opasnog otpada, no neki, ekološki neosvješteni, taj su nedostatak rezervoara iskoristili da bi korišteno motorno ulje "riješili" na klasičan način – ulje su počeli bacati u kantu za miješani komunalni otpad!

Koliko je to opasno i štetno, suvišno je naglašavati, ali puno izbora nisu imali. Bolje u kantu, nego u more, računali su. Čast iznimkama koje su otpadno ulje odnosili u spremnike izvan Foše, ali kao i uvijek, našlo se njih nekoliko koji ulje odlažu na nepropisan način: u plastičnu bocu ili kantu pa u kontejner gdje se razlije po cijeloj kanti i drugom smeću. Dovoljna je iskra da se takva kanta zapali, a onda su problemi samo veći.

Gdje su nestali stari spremnici i hoće li se pojaviti novi, upitali smo Davora Škibolu, ravnatelja Županijske lučke uprave koja od 2009. upravlja tom povijesnom gradskom lučicom.

- Stare spremnike za otpadna ulja smo morali maknuti jer su bili puknuti i propuštali su. Svima onima koji spremnike koriste savjetujemo da otpadno ulje odlože u uvali Jazine, pokraj istezališta Zubatac, gdje su postavljeni novi spremnici. Za nove spremnike u luci Foša korisnici će se morati još malo strpjeti jer se moramo savjetovati i usuglasiti s konzervatorima. Naime, novi spremnici su moderniji i vizualno se nikako ne uklapaju u ambijent. Dok ne nađemo adekvatno rješenje, molimo vlasnike brodica i druge korisnike da ulje odlažu na primjeren način i na za to predviđena mjesta, kazao je ravnatelj Škibola.

18. travanj 2024 14:54