StoryEditorOCM
KalelargaPOZIV NA DONACIJE

Svjetski dan svjesnosti o autizmu: u subotu u podne s Narodnog trga će poletjeti plavi baloni

Piše Zadarski.hr
1. travnja 2021. - 10:14

Iz Udruge za autizam Zadar dobili smo priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

Ovogodišnji Svjetski dan svjesnosti o autizmu Savez udruga za autizam Hrvatske će obilježava pod motom „Vaš lockdown će proći, a kad će naš?“ Udruga za autizam Zadar obilježiti će ga u subotu 3. travnja na Narodnom trgu u Zadru. Točno u podne pustiti ćemo u zrak plave balone, uz pridržavanje mjera zaštite.

Moto ovogodišnjeg obilježavanja jasno govori o načinu i stilu života većine obitelji koje žive s autizmom, a trenutna epidemiološka situacija dovela je cijeli svijet u našu svakodnevnicu. Osobe s poremećajem autističkog spektra (PAS) ne podnose dodire, ne vole gužve, užasavaju se buke. Cijeli svoj život žive ne način kako je danas određeno naredbama, uputama i preporukama stožera i epidemiologa. Obitelji s autizmom žive uvelike drugačije od opće populacije. Nama nisu dostupne mnoge društvene usluge i mjesta zbog sadržaja i uvjeta neprilagođenima djeci i odraslim osobama s poremećajem iz spektra autizma. Djeci park koji nije ograđen i u blizini je prometnice (takva je većina dječjih igrališta), red u trgovini, terasa kafića, frizerski salon, mnoge liječničke i dentalne usluge. To su samo su primjeri sadržaja i usluga koje su jako nedostajale ljudima tijekom lockdowna. Nama su gotovo uvijek nedostupne jer su stresne. Dokidanjem prilagođenih sadržaja, kao što su odgojno obrazovni programi koje djeca s autizmom pohađaju u vrtićima i školama, njihove privatne rehabilitacije, sportski sadržaji, likovne radionice, kod mnogo djece dovelo je do regresije u razvoju. . Pandemija će jednoga dana proći a naše obitelji će i dalje živjeti na isti način, a za nas lockdown nikad ne prestaje.

Roditelji iz Zadra i šire okolice koji sumnjaju da im dijete odstupa u razvoju mogu se obratiti u Ranu intervenciju, koja od prošle godine radi u adekvatnijem prostoru na Ravnicama, kroz koju na godinu prođe od 120 do 150 djece od 0 do 3 godine života. U Zadru imamo dječji vrtić Latica koji radi s djecom s poteškoćama. Trenutno imaju više od 100 djece od kojih je oko 30% iz spektra autizma. Imamo i nekoliko privatnih kabineta kod kojih se može dobiti pomoć i koji rade terapije s djecom s PAS-om. U OŠ Voštarnici od ukupno 112 upisane djece, 45 ih je s PAS-om. Zadnjih godina zbog porasta broja djece s PAS-om OŠ Voštarnica dosta ulaže u edukaciju i obuku svojih stručnjaka, te su uvode nove metode rada. Trenutno 9 djelatnika je na edukaciji ABA metode, a na jesen će svi ostali koji rade s djecom iz spektra. ABA metoda prevladava u radu s djecom u USA, Kanadi i Velikoj Britaniji, a u Hrvatskoj trenutno ima samo 6 licenciranih stručnjaka. Slijedeće godine OŠ Voštarnica će postati vodeća u Hrvatskoj po primjeni ABA metode. Latica i Voštarnica su u posljednjoj fazi nabava i montaže opreme u svoje nove prostore u novi Centar Mocire, tako da prvi puta mogu sa sigurnošću reći da će škola i vrtić u novu školsku godinu 2021/22 useliti u novu zgradu, te da će napokon Zadar što se tiče najranjivijih skupina društva, u velikom stilu zakoračiti u 21. stoljeće.

Dio Centra Mocire, pod ingerencijom Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, budući Centar za pružanje pomoći u zajednici, koji će skrbiti o odraslim članovima naše zajednice s različitim vrstama oštećenja, planira otvoriti svoja vrata na jesen. Do tada moraju izabrati ravnatelja/ravnateljicu i kadrovski se ekipirati. Centar bi pružao sve socijalne usluge sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi: grupne i individualne psihosocijalne podrške, pomoć pri uključivanju u programe odgoja i obrazovanja, ranu intervenciju za najmlađe, usluge privremenog smještaja, poludnevnog i cjelodnevnog boravka, uslugu organizacijskog stanovanja uz razne stupnjeve podrške, psihosocijalne podrške obiteljima, usluge pomoći u kući. Nakon više od desetljeća čekanja sve udruge iz Zadra koje skrbe o najranjivijim skupinama društva, vesele se početku rada centra Mocire.

Neobilježavanjem lanjskog Svjetskog dana svjesnosti o autizmu u Zadru izgubili smo i podizanje svijesti na temu autizma. To je bio znatan gubitak za nas kao jednu od najosjetljivijih skupina društva. Kada se o nama ne govori, postajemo još ne vidljiviji, skupa s našim potrebama.

Mi roditelji smo glas našoj djeci, koja se ne mogu sama zauzeti za svoje želje i potrebe, stoga nam je ove godine osobito drago da ćemo moći obilježiti svoj dan na Narodnom trgu uz promociju prigodnih suvenira s logom Udruge i međunarodnim simbolima autizma. Udruga će svakom donatoru pokloniti masku ili majicu s logom autizma i natpisom udruge. Primitkom takvih sadržaja kao zahvalu za donacije, kao i korištenjem istih u javnom životu (nošenjem naših majica i maski za lice), opća populacija čini velik korak naprijed u stvaranju svijesti, znanja, empatije, a samim time i inkluzije za svoje sugrađane koji odrastanju i čitav život žive s autizmom. Rad naše udruge ovisi o donacijama jer tako prikupimo gotovo polovicu sredstava za rad i djelovanje.

U to ime, unaprijed zahvaljujemo i molimo sve Vas koji ćete se zateći na Narodnom trgu da se pridržavate mjera zaštite.

Udruga za Autizam Zadar

Ante Armanini – predsjednik

25. travanj 2024 10:33