StoryEditorOCM
KalelargaOKRUGLI STOL

Svjetski dan socijalnog rada - od samog početka pristizanja izbjeglica iz Ukrajine sudjelovalo se u njihovoj integraciji u naše društvo i kulturu

Piše Zadarski.hr
24. ožujka 2023. - 14:36

Udruga socijalnih radnika Zadar – Volonterski centar Zadar, povodom Svjetskog dana socijalnog rada koji se ove godine obilježavao 21. ožujka, organizirala je okrugli stol na temu rada s raseljenim osobama iz Ukrajine, kao i izazova i benefita njihove integracije u hrvatsko društvo te posebice našu lokalnu zajednicu. Okrugli stol je održan 22. ožujka u Multimedijalnoj dvorani Kneževe palače. U raspravi o ovoj aktualnoj temi istaknuta je važnost poštivanja različitosti kroz zajedničko društveno djelovanje, što je ujedno i bila tema ovogodišnjeg Svjetskog dana socijalnog rada.

Udruga socijalnih radnika Zadar, posebice njen program Volonterski centar Zadar, aktivno radi s izbjeglicama iz Ukrajine gotovo od samog početka njihovog pristizanja u naš grad i županiju nakon izbijanja rata u Ukrajini. Pritom smo organizirali brojne aktivnosti pružanja pomoći i podrške izbjeglicama, među ostalim: WhatsApp grupu u kojoj se pružaju informacije vezano uz prava izbjeglica i svakodnevni život, tjednu grupu podrške, kontinuirani tečaj hrvatskog (4 grupe) i engleskog jezika (2 grupe) za odrasle, ljetni tečaj hrvatskog jezika za djecu, obilazak grada i posjete zadarskim muzejima, kreativne aktivnosti za djecu i odrasle, online savjetovanje Hrvatskog pravnog centra i Ukrajinsko-hrvatsku glazbenu večer.

Ova aktivnost za cilj je imala povezati stručnjake na području Zadarske županije koji su od samog početka pristizanja izbjeglica iz Ukrajine sudjelovali u njihovoj integraciji u naše društvo i kulturu. Ideja je bila da se podijele iskustva u praksi, iznesu izazovi i benefiti rada s raseljenim osobama iz Ukrajine i, na neki način, objedini sve ono što se u našoj lokalnoj zajednici radi kako bi im se pomoglo te na taj način stvori prilika za nastanak novih aktivnosti i programa.

Na samom početku, Ljiljana Fabac, predsjednica Udruge socijalnih radnika Zadar, obratila se svim sudionicima i ukratko predstavila temu i paneliste okruglog stola. Kao panelisti su sudjelovali Ivana Rupčić Kajtezović (psihologinja) i Mate Bratović (profesor) iz Prirodoslovno-grafičke škole Zadar koji su govorili o integraciji i prilagodbi djece iz Ukrajine u školu te jezičnoj barijeri i učenju hrvatskog jezika. Majda Vukoša, odgojiteljica koordinator u DV Radost, nadovezala se na temu odgoja i adaptacije djece u vrtić naglašavajući kako su djeca jako dobro prihvaćena. Rade Zrilić, pedagog u Srednjoškolskom đačkom domu, dotaknuo se teme smještaja osoba iz Ukrajine i suradnje Doma s ostalim institucijama i organizacijama. U nastavku se Miroslav Andrić, voditelj Službe civilne zaštite Zadar MUP-a RH, osvrnuo na sam početak pristizanja osoba iz Ukrajine u našu županiju, zakonske regulative i mogućnost dobivanja iskaznice stranca pod privremenom zaštitom. Tina Šimunov, viša stručna savjetnica za zapošljavanje na Odjelu za tržište rada Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Zadar, govorila je o iskustvu uključivanju Ukrajinaca na tržište rada i mogućnosti nostrifikacije diploma. Christian Vuger, koordinator za Zadarsku županiju u Hrvatskom zavodu za socijalni rad – Područni ured Zadar, dotaknuo se socijalnih prava i pomoći koje osobe pod privremenom zaštitom mogu ostvariti. Na okruglom stolu sudjelovala je i Olga Luhova, korisnica programa Volonterskog centra Zadar za izbjeglice iz Ukrajine. Olga se potrudila na hrvatskom jeziku govoriti o svim izazovima s kojima su se susreli dolaskom iz Ukrajine u Zadar, ali i dobrim stvarima koje im je ovaj grad ponudio. Za kraj je Marija Špaleta, voditeljica Volonterskog centra Zadar, predstavila sve ono što Volonterski centar Zadar radi uz suradnju s navedenim institucijama kako bi raseljenim osobama iz Ukrajine boravak u našoj županiji bio što lakši i ugodniji.

Okrugli stol se odvijao u sklopu projekta „Izgradnja društva dobrodošlice“ koji Udruga „MI“ – Split provodi uz financijsku podršku i suradnju s UNHCR-om, agencijom UN-a za izbjeglice, Predstavništvo u Hrvatskoj, s ciljem unaprjeđenja uvjeta za kvalitetnu integraciju izbjeglica i stvaranje realističnih stavova u našem javnom prostoru s fokusom na gradove Split, Zadar i Pulu – potencijalne sredine za prihvat i integraciju.

24. travanj 2024 21:21