StoryEditorOCM
4 kantunaPRESUDA SVEĆENIKU

Don Vlahović proglašen krivim jer se lažno predstavljao kao policajac, ali nije kažnjen jer njegovo djelo nema ni žrtve ni posljedice!

Piše A.V.Š.
3. prosinca 2020. - 14:14

Kontroverzni svećenik iz Sali na Dugom otoku, don Tomislav Vlahović, proglašen je u četvrtak na Općinskom sudu u Zadru krivim zbog lažnog predstavljanja i zlouporabe ovlasti prije tri godine kada je, kao policijski kapelan i župnik u Perušiću kod Benkovca, zaustavio automobil s četvoricom lokalnih mladića lažno se predstavljajući kao policajac šibensko-kninske Policijske uprave.

Nakon što je vozio iza njih, blicao im, a potom ih pretekao i zaustavio policijskom palicom, drskim je tonom tražio da mu pokažu dokumente te se ponašaju u skladu s njegovim naredbama. Mladići su ga prijavili policiji, a postupak je pokrenut nakon što je cijela priča za završila u medijima.

Iako je Vlahović proglašen krivim jer kao kapelan nije imao ovlasti zaustavljati i legitimirati svoje župljane, svećenik je oslobođen kaznene sankcije jer njegovo djelo nema ni žrtve ni posljedice.

- U ovom slučaju, moralna osuda je puno veća od one koju propisuje zakon. Tomislav Vlahović nije obična osoba nego svećnik kojega sluša veliki broj ljudi i kao takav bi posebno trebao voditi računa da njegovo ponašanje bude beprijekorno. Tužiteljstvo je za ovo djelo tražilo iznimno visoku kaznu od šest mjeseci zatvora, na dvije godine uvjetno. Takva je kazna dosad izricana za počinitelje puno težih kaznenih djela, poput nasilja u obitelji, a ovo kazneno djelo nema oštećenike, odnosno žrtve, a posljedice su moralne naravi - kazala je u obrazloženju presude sutkinja Ana Zrilić.

Odvjetnik mladog svećenika Boris Radman najavio kako će se žaliti jer presudom nisu zadovoljni.

Inače, jučer ujutro do zadnjeg se trenutka nije znalo da će ročište biti održano jer je upravo odvjetnik Radman tražio odgodu zbog preklapanja s drugim slučajem. U trenutku kad je svima, uključujući medije i svjedoke, već bila poslana obavijest da se suđenje odgađa, Radman se sa svojim branjenikom pojavio u sudnici tražeći da se ročište ipak održi. Kako je objasnio u sudnici, naknadno je saznao “kako je drugo suđenje otkazano, a nije želio nepotrebno razvlačiti ovaj postupak.”

Don Vlahović u četvrtak u sudnici nije želio iznositi svoju obranu, ostao je pri stavu da nije kriv i branio se šutnjom, ali se zato slušao tonski zapis njegove ranije obrane iz svibnja 2018. godine kada je za optužbe kazao da su “sulude i neistinite”.

- Ja sam tu bio u neznanju jer su stvari nedorečene. Kad me MUP kao svećenika imenovao policijskim kapelanom, dobio sam službenu odoru i oznake, što je u kontradikciji s time da nemam ovlaštenja. A kad vidiš da je nešto nepravedno, trebaš postupiti, tako su mene učili. Bilo je to čisto ljudski, rekao sam im „Dečki nemojte, znam da ste mladi, zašto zvati patrolu da piše kaznu zbog prebrze vožnje?!". Nije tu bilo nikakve prijetnje. Postupao sam samo po svojoj savjesti i bez ikakve nakane da nešto loše napravim- kazao je Vlahović. Na pitanje je li koristio policijsku palicu da bi zaustavljao župljane ponovio je kako “nije znao da je to neovlašeno, pogotovo kad ti oni sami kažu da trebaš tako postupati”.

Kapelan je policijski službenik

Prije izricanja presude, održane su i završne riječi. Zamjenica općinskog državnog odvjetnika Vanja Višković naglasila je kako je nedvojbeno utvrđeno da je “Vlahović kazneno djelo počinio onako kako mu se optužnicom stavlja na teret, što jasno proizlazi iz iskaza svih svjedoka i dijelom iskaza samog okrivljenika”.

S druge strane, u svojoj završnoj riječi, Vlahovićev odvjetnik Boris Radman više je puta ponovio kako je policijski kapelan zapravo policijski službenik, te kako je to bio i na dan počinjenja djela.

- On je temeljem rješenja primio u rad policijsku palicu i odoru. Nema dokaza da je u trenutku počinjenja djela bio svjestan toga da ne smije zaustavljati automobile. Zato nije postupao s namjerom, pa se ovdje radi o zabludi - kazao je Radman tražeći od suda oslobađajuću presudu.

24. travanj 2024 07:52