StoryEditorOCM
KalelargaJESEN U ZAMAHU

Stiže promjena vremena: Najavljeni pljuskovi s grmljavinom, na obali moguće i nevere s pijavicama

Piše DHMZ/HINA
24. listopada 2020. - 11:00
Do kraja dana se kiše s grmljavinom očekuju posvuda. Na obali su moguće i nevere s pijavicama...  Jure Miskovic/Cropix

Danas će biti pretežno oblačno, mjestimice s kišom koja će lokalno biti obilnija uglavnom na sjevernom Jadranu i u gorskim predjelima, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za subotu.

Na moru su mogući pljuskovi s grmljavinom, na jugu tek krajem dana. Umjereno do jako jugo slabjet će tijekom dana, kao i jugozapadni vjetar na kopnu koji će popodne okrenuti na sjeveroistočni. Najviša temperatura uglavnom od 14 do 19, u Dalmaciji do 22 stupnja Celzijusovih.

Na obali nevere i pijavice

Meteorologinja N1 televizije Tea Blažević ističe da su temperature jutros razmjerno visoke zahvaljujući jugozapadnjaku u unutrašnjosti te jugu na moru. U Zagrebu je jutros izmjereno čak 16 stupnjeva Celzijevih. U nastavku dana će vjetar promijeniti smjer na sjeverni pa će biti intenzivnijih oborina. 

Najizraženije kiše će biti u Istri, na Kvarneru i u gorju, a lokalno je moguće i jače nevrijeme. Do kraja dana se kiše s grmljavinom očekuju posvuda. Na obali su moguće i nevere s pijavicama, javlja meteorologinja N1 televizije Tea Blažević.

Zbog ovog pogoršanja vremena je izdan i žuti meteoalarm za Istru i Kvarner. Upozorenje se odnosi na mogućnost vrlo obilne kiše (30-60 mm) koja može izazvati čak i bujične poplave.

Istramet javlja da će u noći sa subote na nedjelju biti oblačno i nestabilno uz mjestimičnu kišu, dok u subotu može biti grmljavinskih pljuskova uz obilne oborine, posebno na riječkom području. Vrijeme će se postupno smirivati u nedjelju ujutro, no u gorju i dalje može biti pljuskova. 

HAK: Kolnici mokri i skliski u Primorju i Gorskom kotaru

Na većini cesta promet teče bez posebnih ograničenja, osim na dionicama gdje traju radovi, u Gorskom kotaru ponegdje ima magle, a kolnici su mjestimice mokri i skliski u Hrvatskom primorju i Gorskom kotaru, izvijestio je u subotu ujutro Hrvatski autoklub.

Do 23. prosinca između 9 i 11 sati te 17 i 19 sati u trajanju do 30 minuta zatvara se državna cesta DC70 Omiš (DC8)-Naklice-Gata-čvorište Blato n/C (A1) od tvornice Galeb do raskrižja za Zakučac. Obilazak: DC8 Omiš–Podstrana (Strožanac) te ŽC6142 Podstrana (Strožanac)-Žrnovnica.

Zbog povremeno pojačanog prometa i aktualnih kontrola na većini graničnih prijelaza moguća su čekanja u putničkom i teretnom prometu.

U pomorskom prometu nema poteškoća.

19. travanj 2024 15:44