StoryEditorOCM
KalelargaBUDITE OPREZNI

Stigao nam je toplinski val, pomozite sebi i drugima. Evo što morate znati da bi se zaštitili od temperaturnog udara!‘

Piše PSD
21. srpnja 2022. - 16:38

Toplinski val danas je zahvatio dio zemlje, a do subote će se proširiti na veći dio Hrvatske. Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio je upozorenje kako se danas toplinski val očekuje na području Knina i Rijeke, u petak će zahvatiti i područje Karlovca i Gospića, a od subote i područje Zagreba, Osijeka, Splita i Dubrovnika. Najviše dnevne temperature na vrhuncu toplinskog vala bit će od 35 do 40 °C.

Zbog toplinskog vala glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković pozvao je sve vatrogasne zajednice priobalja da povećaju broj ophodnji i pojačaju motrenje. Pozvao je i građane na dodatan oprez i odgovorno ponašanje. Podsjetio je i na zabranu spaljivanja, osobito za vjetrovita vremena, zabranu korištenja roštilja u prirodi te bacanja opušaka, ali i bilo kakvog drugog neodgovornog ponašanja koje može izazvati požar.

Zbog visokih temperatura iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo su podsjetili na preporuke za zaštitu od vrućine i toplinskog udara, posebno za ljude sa zdravstvenim problemima.

image
Frank Hoermann/Sven Simon/AFP

Toplinski udar je iznenadni kolaps organizma, a nastaje zbog, često naglog, prekomjernog povišenja tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da se hladi znojenjem i temperaturu održi u normalnim granicama radi ekstremno visoke vanjske temperature odnosno vremenske pojave toplinskog vala. Za vrijeme trajanja velike vrućine važno je pridržavati se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova te pratiti Državni hidrometeorološko zavod – upozorenje na toplinske valove, istaknuli su iz HZJZ-a.

Rashladite svoj dom, klonite se vrućine, rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine, pomognite drugima – samo su neke od preporuka kako se zaštititi od velikih vrućina.

Ako imate zdravstvene probleme, držite lijekove na temperaturi ispod 25 stupnjeva Celzijusovih ili u hladnjaku (pročitajte upute o skladištenju lijeka u uputi o lijeku).

Tražite savjet liječnika ako imate neku kroničnu bolest ili uzimate više lijekova, pogotovo one za pojačano mokrenje i snižavanje tlaka.

image
Damjan Tadic/Cropix

Ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju, tražite pomoć, što prije otiđite u hladniji prostor i mjerite temperaturu.

Popijte vodu ili nezaslađeni razrijeđeni voćni sok više puta po nekoliko gutljaja; smirite se i legnite u rashlađenu prostoriju ako imate bolne grčeve, najčešće u nogama, rukama ili trbuhu, često nakon fizičkog rada ili vježbe u vrlo vrućem vremenu.

Pijte tekućinu koja sadrži elektrolite (npr. juhu, „smoothie“ od povrća i dr.), a u slučaju da grčevi traju duže od jednog sata, zatražite medicinsku pomoć. Savjetujte se s liječnikom u slučaju drugih tegoba ili ako opisane tegobe duže traju.

Ako neki član vaše obitelji ili osobe kojima pomažete imaju vruću suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovaraju i nemirni su), zujanje u ušima, probleme s vidom i malaksalost, grčeve i/ili su bez svijesti, odmah zovite liječnika ili hitnu pomoć.

image
Ivo Ravlic/Cropix

Dok čekate na liječnika ili hitnu pomoć, smjestite ugroženu osobu u hladnu prostoriju u vodoravan položaj, podignite joj noge i kukove, odstranite odjeću i počnite s vanjskim hlađenjem, kao što su hladni oblozi na vrat, pazuhe i prepone uz rad ventilatora, mahanje lepezom ili većom tkaninom i špricanje kože vodom temperature 25 do 30 stupnjeva Celzijusa. Mjerite temperaturu tijela i održavajte je ispod 39 stupnjeva.  Nemojte toj osobi dati acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol. Osobe bez svijesti postavite u bočni ležeći položaj.

Izdržite i pomozite drugima

Posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami. Osjetljive i teško pokretne osobe mogle bi zatrebati vašu pomoć tijekom vrućih dana.

Razgovarajte o toplinskom udaru s obitelji. Svaki član obitelji treba znati koje mjere zaštite mora poduzeti s obzirom na svoje zdravstveno stanje i aktivnosti. Ako je netko koga poznajete izložen riziku, pomognite mu da dobije savjet i podršku. Starije osobe i bolesnike koji žive sami treba posjetiti barem jednom dnevno. Uzimaju li te osobe lijekove, provjerite s njihovim liječnikom kakav utjecaj ti lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu, preporučili su iz HZJZ-a.

image
Ivo Ravlic/Cropix

Nikad ne ostavljajte djecu u automobilu ni uz otvoren prozor

Udruga Roda pozvala je roditelje i druge osobe koje prevoze djecu da nikad ne ostavljaju djecu u automobilu, upozoravajući da to može dovesti do teških posljedica za djecu, te u konačnici i smrti.

"Bez obzira na temperature, gužve na cesti i zastoje, i dalje pravilno vezujte djecu u autosjedalice i nikad ih ne ostavljajte same u automobilu, a ako vidite dijete bez nadzora u automobilu kontaktirajte službe na broj 112", priopćila je Udruga Roda. Upozoravaju da otvoreni prozori, posebno pri visokim temperaturama ne smanjuju zagrijavanje zraka u automobilu u značajnoj mjeri te da se tijelo djeteta zagrijava tri do pet puta brže od tijela odrasle osobe. Vrući zrak unutar automobila onemogućava hlađenje pa će djetetov organizam reagirati znojenjem, drhtavicom, crvenilom kože kao i podizanjem tjelesne temperature. Zbog svega navedenog, dijete može doživjeti toplotni udar, izgubiti svijest, a krajnja posljedica je zatajenje organa i smrt, upozorila je Udruga Roda, ističući da se taj proces može dogoditi vrlo brzo. Roditelji posebno oprezni trebaju biti pri mijenjaju svakodnevnih navika jer je uslijed umora i stresa moguće da će mozak pokušavati prebroditi probleme uključivši "auto-pilot" što može dovesti do zaborava da je dijete u automobilu.

"Pomozite si podsjetnikom poput mobitela na stražnjoj klupi ili naljepnice na staklu vozačevih vrata", savjetuje Udruga.

image
Vlado Kos/Cropix

Što je hipertermija? 

Medicinski izraz za prekomjernu tjelesnu toplinu je hipertermija. Prva faza je toplinska iscrpljenost, stanje obilježeno jakim znojenjem, mučninom, povraćanjem, čak i nesvjesticom. Puls se ubrzava, a koža postaje vlažna. Grčevi u mišićima mogu biti rani znak iscrpljenosti toplinom, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Toplinska iscrpljenost može se 'preokrenuti' premještanjem na hladno mjesto, olabavljanjem odjeće i stavljanjem hladnih, mokrih obloga na tijelo. Ali kada ljudi s toplinskom iscrpljenošću ne mogu pronaći hladnije mjesto, mogu brzo dobiti toplinski udar. Ovo se stanje događa kada se unutarnja tjelesna temperatura osobe popne iznad 40°C (među ljudima postoji razlika u nekoliko stupnjeva koliko unutarnje topline mogu tolerirati.) Kod toplinskog udara prestaje znojenje, a koža postaje suha i rumena. Puls je ubrzan. Osoba pada u delirij i može se onesvijestiti. Kada pokušava kompenzirati ekstremnu vrućinu, tijelo širi krvne žile u koži u pokušaju da ohladi krv. Da bi to učinilo, tijelo mora suziti krvne žile u crijevima. Smanjeni dotok krvi u crijeva povećava propusnost između stanica koje inače zadržavaju sadržaj crijeva, a toksini mogu iscuriti u krv, navodi se u poglavlju knjige u udžbeniku "Lijek divljine"

image
DHMZ
18. travanj 2024 10:45