StoryEditorOCM
KalelargaJADROLINIJA:

Putnici i vozila s oštećenog trajekta "Cres" su iz Gaženice sigurno, bez ozljeda i materijalnih oštećenja prevezeni u zadarsku luku

Piše Zadarski.hr
28. prosinca 2020. - 18:11

Danas u 13:30 sati trajekt Cres na svojoj redovnoj liniji iz Preka prema Zadru, zbog olujnih udara juga nije uspio pristati u luci Gaženica, priopćili su iz Jadrolinije.

-Prilikom ulaska broda u luku Gaženica zbog snažnih bočnih udara juga došlo je do naslanjanja trajekta na lukobran. Prilikom udarca, trajekt je zadobio oštećenja ljuljne kobilice i propulzora broj 3. Putnici i vozila koji su se u trenutku udarca nalazili na trajektu su sigurno, bez ozljeda i materijalnih oštećenja prevezeni u zadarsku luku gdje je izvršen iskrcaj, kažu iz nacionalnoog brodara.

Prilikom nastalog oštećenja nije došlo do prodora mora pa nema opasnosti od eventualnog onečišćenja. 

Već pri isplovljavanju iz Preka nije slutilo na dobro. Umjesto uobičajenom rutom kapetan je bio prisiljen ploviti cik-cak, pokušavajući se tako oduprijeti olujnom jugu. Da se nešto čudno događa, bilo je jasno i rodbini koja čeka svoje otočane, javio je HRT.

Nakon što je trajekt, već nekako, preplovio 5 km mora od Preka do Zadra, prava drama tek je slijedila prilikom pokušaja uplovljavanja u luku Gaženica. Trajekt iz Preka nikako nije mogao uploviti pa se vrtio ovdje po olujnom moru i valovima.

Višemetarski valovi bacali su ga ravno na lukobran. Na palubu su istrčali i putnici kada su vidjeli da je brod u problemu.

Umjesto u Gaženici kapetan je odlučio spas potražiti u luci Jazine u staroj gradskoj jezgri. No, bez jednog od 4 motora, trebalo je dosta vještine da se napokon privežu za obalu.

25. travanj 2024 10:02