StoryEditorOCM
4 kantunaEKSKLUZIVA

Povijesni posjet: gradonačelnik Biograda Ivan Knez sutra će u Vatikanu biti primljen kod pape Franje kao predstavnik Gradonačelnika mira!

Piše Ivica Nevešćanin
20. listopada 2020. - 17:23
Gradonačelnik Biograda Ivan Knez u društvu hrvatskog veleposlanika Nevena Pelicarića i apostolskog nuncija za Biograd Giovannia GaspariaZadarski.hr

Gradonačelnik Biograda Ivan Knez u ponedjeljak je otputovao u Vatikan gdje bi u srijedu trebao biti primljen kod pape Franje.

Knez je pozvan na audijenciju kod Svetog oca kao predstavnik međunarodne organizacije Gradonačelnici mira (Mayors for Peace) koja se zalaže za svijet bez nuklearnog oružja. Grad Biograd je već deset godina član izvršnog odbora te međunarodne organizacije sa sjedištem u Hirošimi i jedan od izvršnih gradova u europskoj podružnici koja je osnovana prošle godine.

Posjet Vatikanu organiziran je uz pomoć Nevena Pelicarića, hrvatskog veleposlanika pri Svetoj stolici, inače porijeklom iz Biograda. Pelicariću krajem godine ističe mandat i ovo je bila zadnja prilika da pomogne Gradonačelnicima mira i biogradskoj delegaciji za posjet Vatikanu. 

Audijencija kod Svetog oca bila je dogovorena još početkom godine i trebala se dogoditi u travnju, ali je zbog izbijanja pandemije koronavirusa sve naglo odgođeno. Velika zasluga za ovaj nedvojbeno povijesni posjet Vatikanu pripada Jasminki Bajlo koja od prvog dana članstva predstavlja Biograd u svim operativnim tijelima Gradonačelnika mira.

image
Gradonačelnik Biograda Ivan Knez u društvu hrvatskog veleposlanika Nevena Pelicarića i apostolskog nuncija za Biograd Giovannia Gasparia
Zadarski.hr

Gradonačelnik Knez, gospođa Bajlo i veleposlanik Pelicarić u utorak su bili pozvani na ručak kod Giovannija Gasparija, novog biskupskog nuncija u Angoli. Gaspari je prije mjesec dana imenovan od Svete stolice i za naslovnog biskupa Albe Marittime, odnosno Biograd na moru. Gradonačelnik Biograda zahvalio se tom prilikom Gaspariju na svemu što je radi za Biograd poklonivši mu u znak zahvalnosti veliku monografiju o tom starom hrvatskom kraljevskom gradu.

- Bili smo svi dirnuti kako je Gaspari reagirao, jer nakon godina u Vatikanu odlazi za Angolu. Vatikanska diplomacija je svijet za sebe i imati u tom društvu jednog čovjeka koji vodi brigu o našoj maloj zajednici na drugoj strani Jadrana, čini nas neobično ponosnim. Biskupa Gasparija pozvali smo u Biograd i on je obećao doći čim mu obaveze to dopuste – kazao je Knez.

Gradonačelnik Biograda i Jasminka Bajlo u srijedu bi trebali biti primljeni kod Svetog oca. Audijencija je zakazana prije podneva, no zbog strogih mjera protiv korone koje su na snazi u Italiji i Vatikanu i dnevni raspored Svetog oca je podložan promjenama, tako da točno vrijeme posjeta u trenutku dok smo s njima razgovarali još nisu znali.

25. travanj 2024 12:30