StoryEditorOCM
KalelargaNOVA PROMETNA KONTROLA

Policija će pojačano nadzirati i sankcionirati korištenje mobitela

Piše Zadarski.hr
26. rujna 2017. - 16:14
prometna_

- U četvrtak 28. rujna, ali i ubuduće kroz svakodnevne i ciljane aktivnosti na području zadarske županije, policija će pojačano nadzirati i sankcionirati korištenje mobitela, te ukazivati građanima na potrebu izbjegavanja svih distrakcija tijekom sudjelovanja u prometu u bilo kojem svojstvu jer bez usredotočenosti nema niti sigurnog prometa- priopćili su iz zadarske policije.

Analizom uzroka prometnih nesreća, kako navode u policiji, glavni razlozi najtežih stradavanja u cestovnom prometu su brzina, alkohol i nekorištenje pojasa, a posljednjih nekoliko godina sve češće se kao uzrok prometnih nesreća pojavljuje i skretanje pažnje vozača odnosno, distrakcija. U prometnom kontekstu to znači skretanje pažnje s vožnje, uzrokovano nekim događajem, objektom (uređajem) unutar ili izvan vozila.

Valja naglasiti da se ovo ne tiče samo vozača motornih vozila, nego i pješaka te biciklista.

Razgovor mobitelom i upravljanje vozilima dvije su kognitivno zahtjevne aktivnosti, odnosno za kvalitetan razgovor i upravljanje vozilom potrebna je umna usredotočenost pa je jasno da se te dvije aktivnosti međusobno ometaju.

S obzirom na dobro poznatu opasnost korištenja mobitela za vrijeme prometovanja najbolje rješenje je utišati mobitel i ne javljati se na njega- navode u PU zadarskoj.

19. travanj 2024 04:03