StoryEditorOCM
KalelargaNAKON ISTRAGE

Podignuta optužnica protiv bivše direktorice zadarske Zračne luke Irene Ćosić i Jasne Vukas iz udruge "Novi put svile" za kulturnu suradnje s Kinom

Piše B.S.
9. veljače 2021. - 09:20

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Zadru optužnicu protiv bivše ravnateljice zadarske Zračne luke 56-godišnje Irene Ćosić i 74-godišnje Jasne Vukas zbog počinjenih kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene isprave, odnosno pomaganja kod počinjenja tih kaznenih djela.

Okrivljenice se tereti da su od 17. ožujka do 8. kolovoza 2017. u međusobnom dogovoru, u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi udruzi Jasne Vukas "Novi put svile" za kulturnu suradnje s Kinom, prvookrivljena Ćosić naložila računovodstvu društva isplate sa računa društva na račun udruge u novčanom iznosu od ukupno 75.000,00 kuna.

To je u poslovnim knjigama društva pravdala zajmovima bez traženja bilo kakvih sredstava osiguranja plaćanja. Također prethodno nije s udrugom sastavila ugovor o zajmu nego je to tek retroaktivno napravljeno nakon isplaćenih sredstava. Ujedno, ugovor o zajmu je sastavljen s nepostojećom udrugom i drugookrivljenom Vukas kojoj je mandat zastupanja iste udruge istekao prije više godina.

Ćosić je, tereti ju se, takav ugovor ovjerila svojim potpisom i pečatom društva, nakon čega je Vukas odmah, po uplati novčanih sredstava, podigla ih i koristila u privatne svrhe.

Društvo je na opisani način oštećeno za iznos od 75.000,00 kuna, a u istom iznosu je udruzi pribavljena protupravna imovinska korist.

15. travanj 2024 14:47