StoryEditorOCM
KalelargaPREMIJER PLENKOVIĆ

"Ovo je pokušaj teškog ubojstva! Pojačat ćemo mjere, a odgovornosti ministra Božinovića - nema"

Piše JL
12. listopada 2020. - 11:15

Nakon šokantnog napada na zgradu Vlade i Sabora, pred novinare je izašao premijer Andrej Planković koji u vrijeme pucnjave nije bio u zgradi Vlade.

- Kao što ste nažalost čuli i vidjeli, pred zgradom Vlade došlo je do pokušaja teškog ubojstva. Počinitelj je, po svemu sudeći, počinio samoubojstvo. Policija će sve ispitati, kako se to dogodilo i koji su motivi. Ranjenom policajcu želimo brz oporavak. Prema informacijama liječnika, njegovo stanje je stabilno. Ovim putem iskazujemo potporu njegovoj obitelji, kazao je Plenković.

- Za sad nemam dovoljno informacija da bismo rekli nešto više. Policija će utvrditi je li ovo neki slučajan događaj. Nisam imao nikakve informacije da bi se ovo moglo dogoditi. Mi imamo tu kulturu otvorenosti. Tu su sve institucije, dostupne su svima. Sjećate se da je prije 15 godina donesena odluka o zabrani okupljanja, no nakon žalbe Ustavnom sudu to je ukinuto. Sada su tu moguća javna okupljanja. No ovo je nova situacija i vidjet ćemo hoće li se nešto promijeniti.

image
Andrej Plenković

- Markov trg se može zaštititi. Prema prijedlozima koji su došli, tu bi se mogle postaviti barijere ili neke žardinjere. No kako se obnavlja škola tu u Habdelićevoj,  sada promet normalno ide. No da se ovo dogodilo, recimo, u četvrtak u 10, bilo bi jako loše.

Premijer je rekao i kako ovo ne bi dovodio u vezi sa slučajem kad je Ivan Vilibor Sinčić pred Vladu istresao pun kombi lubenica. 

- Sada idemo postaviti stvari realno. Policajci su na ulicama. Nema načina da se neka zgrada čuva, ako je omogućen prilaz zgradi. No nakon ovog događaja, pojačat ćemo mjere. Napadač je došao pješke, ne vozilom. Ako netko dolazi iza ugla, ne možete tu puno napraviti. U međuvremeno je napravljeno to da se ne može samo tako vozilima na Markov trg. 

image
Andrej Plenković

- Što se tiče odgovornosti ministra Božinovića, jasno ću reći da je nema. Sve će to ispitati policija i sigurnosne službe. Vidjet ćemo što je bio motiv počinitelja, kazao je Plenković.

19. travanj 2024 14:45