StoryEditorOCM
Kalelarga‘POD MJERAMA‘

Obilježavanje 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica ‘93 ove godine skraćeno na jedan dan i bez mimohoda s ratnim zastavama!

Piše B.S.
21. siječnja 2021. - 19:46

Ministar obrane Mario Banožić, ujedno izaslanik predsjednika Vlade RH i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sudjelovat će u petak na obilježavanju 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica '93. Sukladno preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, u program ovogodišnje obljetnice neće se uvrstiti svi događaji na raznim lokacijama kojima se tradicionalno obilježavala ova vojna operacija.

Program će se zbog korona virusa održati pod strogim epidemiološkim mjerama, zbog kojeg će ove godine izostati I tradicionalni mimohod pripadnika OSRH-a i MUP-a s ratnim zastavama od Branimirove obale do crkve sv. Šime na Poluotoku.

- Središnji program obilježavanja održat će se 22. siječnja protokolarnim događajima kojima želimo podsjetiti na važnost koju VRO Maslenica `93. ima u bliskoj hrvatskoj povijesti stvaranja slobodne i samostalne Republike Hrvatske. Prigoda je to da se prisjetimo teških, ali ponosnih, dana te odamo počast svima onima koji su nesebično darovali najvrjednije što su imali - svoje živote, za slobodu naše Domovine - poručili su uz Zadarske županije.

Za ovogodišnju proslavu 28.obljetnice organizatori preporučuju da predstavnici udruga veteranskih ratnih postrojbi, civilnih i braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici gradova i općina s područja na kojem se odvijala VRO Maslenica, pojedinačno odaju počast na mjestima stradanja hrvatskih branitelja na lokacijama u zaleđu Zadarske županije tijekom obilježavanja ovogodišnje obljetnice VRO Maslenica u vlastitoj organizaciji poštujući propisane epidemiološke mjere.

Prema utvrđenom programu koji će ove godine trajati jedan dan najprije će se s početkom u 8.30 sati položiti vijenci i zapaliti svijeće kod Središnjeg križa na Gradskom groblju u spomen na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje. Pola sata kasnije u 9 sati, položit će se vijenci I zapaliti svijeće i na spomen obilježje 3. bojne Imotski sokolovi 4. gardijske brigade Pauci u Ulici Ante Starčevića.
U 9.15 sati održat će se prigodni program u parku u uvali Jazine kod spomenika hrvatskim braniteljima- 'Kocke'. Sveta misa za Domovinu koju će predvoditi don Josip Radojica Pinčić održat će se u 10 sati u katedrali svete Stošije. U 11.45 sati uslijedit će polaganje vijenaca na spomen obilježju 3. gardijske brigade Kune u Kašiću, a u 12. 15 sati polaganje vijenaca na spomen obilježju 4. gardijske brigade „Pauci" u Islamu Latinskom gdje će se otkriti spomen ploča poginulom hrvatskom branitelju Eriku Coliću.

U 12. 45 sati na zaštitnom pojasu DC 8 uz odmorište sjeverne strane Masleničkog mosta uslijedit će polaganje vijenaca kod spomen obilježja križa za sve poginule hrvatske branitelje u VRO Maslenica 93.

19. travanj 2024 02:43