StoryEditorOCM
KalelargaNEMA KRAJA

Niču kao gljive poslije kiše... Pogledajte kako izgleda novi zadarski kvart na Boriku: neki tvrde da je do sada izgrađeno oko 40 zgrada!

Piše Zadarski.hr
21. veljače 2023. - 21:05

Zadrani se u posljednje vrijeme šale kako nije dobro imati malo veće dvoršite jer nikad ne znaš kad će ti u njemu niknuti zgrada. 

Da je prije samo pet godina netko stanovnicima Borika rekao da će u 2023. imati oko sebe gotovo 40 (!!) novih zgrada, rekli bi mu da je skroz lud. Velika građevinska parcela između Ulice Augusta Šenoe i Ulice Augusta Cesarića izgleda kao da je u nekom drugom, stranom gradu. Na susjednom Vitrenjaku pak, uz Marinu Borik, također se gradi punom parom. Niče novo, luksuzno stambeno naselje od nekoliko povećih stambenih zgrada.

Danas se u Zadru zna: svaki novi veliki iskop, u koji god zadarski kvart zašli, znači samo jedno - za nekoliko će mjeseci "niknuti" nova zgrada. A takvih iskopa itekako ne nedostaje. 

image

 gradiliste izmedju Ulice Augusta Senoe i Ulice Augusta Cesarca.
 

Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix

Zadarska je, uz Zagrebačku, na vrhu liste županija u kojoj se najviše gradi, što brojnim sugrađanima itekako smeta. 

Ipak, novac je taj koji pokreće ovu "igru bez granica". Milijuni su do sada uloženi u izgradnje brojnih zgrada, no dvostruko je veći novac koji investitori zarade. Ma, malo smo rekli! 

Cijene stambenih kvadrata otišle su u nebo, malo tko od sugrađana može si priuštiti i malu garsonijeru na rubnim dijelovima grada, a previđanja govore kako će cijene kvadrata i dalje rasti.  

Prosječne cijene stanova u prošloj godini kretale su se otprilike od 2500 do 3500 eura za metar kvadratni pa na više.

Unatoč tome, potražnja za nekretninama je velika, što se djelomično može prepisati velikoj potražnji građana drugih zemalja Europske unije za nekretninama u Hrvatskoj, osobito na jadranskoj obali. A poznato je da oni ipak imaju daleko bolju platežnu moć. Hrvatska je ulaskom u EU otvorila svoje granice kupcima iz cijele Europe, što je dodatno doprinijelo porastu cijena...

image
Luka Gerlanc/Cropix
image

Vitrenjak
 

Luka Gerlanc/Cropix
19. travanj 2024 08:51