StoryEditorOCM
KalelargaKAD ĆE DRUGA TURA?

Nema više cjepiva za gripu u zadarskim ljekarnama! Svih 250 naručenih doza odmah je planulo...

Piše M. Gugić
22. listopada 2020. - 12:58

- Cjepiva nema – kratko i jasno rekao nam je ravnatelj Ljekarni Zadar, Božo Čolak te istaknuo kako još uvijek nema saznanja kad bi cjepiva mogla doći.

- Prije mjesec dana dobili smo 250 doza cjepiva i ona su se odmah prodala. Nažalost, situacija je znatno drugačija nego proteklih godina, sad više ne naručuju države pojedinačno, već je cijeli svijet „u igri” za nabavku cjepiva. Čim ih dobijemo, naravno da odmah idemo u prodaju – rekao je Čolak.

Naime, liječnici ponavljaju već nekoliko mjeseci kako klinička slika može biti znatno kompliciranija ako organizam istovremeno napadne virus influence i koronavirus pa preporučuju da se zaštitimo barem protiv gripe. Zbog toga ne čudi velika pomama za cjepivima.

Čolak je istaknuo kako je važno pitanje koliko cjepiva naručiti s obzirom da ono koje se ne proda ide u – smeće.

- Prošle smo godine imali jako puno cjepiva koja se nisu prodala i koje smo morali baciti. Treba dobro izvagati koliko ih ove godine uzeti, unatoč velikoj potražni. Ove godine na razini države je velik interes pacijenata, gotovo su stostruko veći zahtjevi nego što ga ima – naglasio je, dodavši kako tek nakon nabavke slijedi problem:

- Tko će te ljude cijepiti i gdje? Put cjepiva od ljekarne do liječnika mora biti strogo kontroliran, a znajući trenutnu situaciju s epidemijom, liječnici su prepuni posla, a i dosta je njih premješteno na COVID odjele te je pitanje kako će cijepljenje ove godine izgledati – rekao je, pojasnivši kako ljekarne kojima je od nadležan nisu upale u grupu od 60-tak ljekarni u državi koje će moći obavljati cijepljenje. Posjetimo, uz obavezan recept, takvo će cijepljenje biti organizirano od 19. do 25 listopada, kad će nekoliko sati dnevno liječnici cijepiti građane u prostorijama ljekarni.

20. travanj 2024 15:11