StoryEditorOCM
KalelargaPOPLAVA OŠTETILA ODVODNU CIJEV

Ne kupajte se na Boriku i Puntamici - čeka se analiza mora

Piše P.O.
14. rujna 2017. - 22:21
cijev

-Iz pročišćavačasmo uklonili 15.000 kubika otpadne vode, isprani su bazeni, radi se na bioregenraciji i utvrđuje se šteta. Trenutno ispitujemo stabilnost elektronapoja, napojni ormari se još uvijek suše, za to će vjerojatno trebati još neki dan. Čim dobijemo stabilnu struju pristupit ćemo pročišćavanju otpadnih voda, a uređaj će biti parcijalno osposobljen i radit će samo u prvom stupnju, jer za drugi stupanj treba nekoliko tjedana, najavio je Grgo Peronja, vršitelj dužnosti direktora Odvodnje.

Peronja je izrazio nadu da će se ubrzo Zadar vratiti na čak 96 posto pročišćavanja otpadnih voda, a rekao je i kako ne prijeti opasnost od narušavanja kvalitete vode na zadarskim plažama jer otpadne vode odlaze podmorskim ispustom dovoljno daleko i duboko u more.

Gradonačelnik Branko Dukić je ipak sugrađane pozvao na oprez kada je riječ o kupanju u jednom dijelu grada:

-Na jednom je mjestu oštećen cjevovod na Boriku, pa dok se ne ispita kakvoća mora, ne preporučam kupanje na Puntamici i Boriku, rekao je Dukić.

Bujična poplava izazvala je štetu na dijelu sustava odvodnje Borik te će tvrtka Odvodnja, po utvrđenom stanju sustava, započeti sa sanacijom oštećenja. Zbog mogućnosti onečišćenja na dijelu obalnog mora, ne preporučuje se korištenje plaže uz Obalu Kneza Domagoja do rezultata uzorkovanja kvalitete mora na toj lokaciji koju provodi Zavod za javno zdravstvo Zadar.

19. travanj 2024 14:02