StoryEditorOCM
KalelargaIZBORI U SDP-U

Nakon prebrojavanja glasova Grbin uvjerljivi pobjednik, Sabina Glasovac buduća potpredsjednica stranke

Piše PSD
27. rujna 2020. - 09:11

NOVO:

Uvjerljivi pobjednik prvog kruga SDP-ovih izbora je Peđa Grbin. On je  osvojio 40,67 posto glasova i u drugom će se krugu natjecati sa krapinsko-zagorskim županom Željkom Kolarom koji je osvojio 26,29 glasova. Ranko Ostojić ispao je iz igre osvojivši 17, 33 posto glasova. Mirela Ahmetović dobila je 14,61 posto, a autsajder Marino Percan 0,58 glasova.

- Ja nisam razočaran. Svi koji su govorili kritički posljednjih godina, sad će imati priliku pokazati da vode stranku u novom smjeru. Jedino mi nije jasno to zazivanje novog SDP-a – ustvrdio je nakon objave rezultata v.d. predsjednika SDP-a Zlatko Komadina. Napomenuvši da „SDP mora imati svoju strukturu, jasne politike, mora okupljati, mora se znati gdje je mjera, kad se šteti stranci“.

Nije želio otkriti koga će podržati u drugom krugu. Ali je otklonio sve dileme oko toga hoće li iduće subote izaći na glasanje.

-Pa nisam ja Zoran Milanović da ne izađem na izbore – poručio je Komadina.

Većina članova u Predsjedništvu su Grbinu bliski ljudi. Prema neslužbenim informacijama, najviše glasova su dobile Biljana Borzan i Sabina Glasovac te Ranko Ostojić i Siniša Hajdaš Dončić. Njih četvero će ujedno po svemu sudeći biti i budući potpredsjednici SDP-a.

 

Nakon 97,5 posto prebrojanih listića, definitivno je jasno tko ide u drugi krug. Na unutarstranačkim izborima u SDP-u Peđa Grbin osvojio je 3544 odnosno 41 posto glasova. Željko Kolar dobio je 2286 ili 26,4 posto glasova. Treći je Ranko Ostojić sa 1506 glasova podrške, dok je za Mirelu Ahmetović glasalo 1223 članova i članica SDP-a.

U nedjelju navečer u jednom se trenutku prilikom prebrojavanja glasova Ostojić približio drugoplasiranom Kolaru na samo tri posto razlike. Omjer je bio 22 prema 19. No kako je noć odmicala, ta se razlika povećavala u korist Kolara, tako da je u jutarnjim satima postalo jasno da krapinsko-zagorski župan sa Grbinom ide u drugi izborni krug.

RANIJE:

Nakon 70 posto prebrojanih glasova izvjesno je da je Peđa Grbin na SDP-ovim izborima osvojio uvjerljivo najviše glasova članova najjače oporbene stranke - čak 43 posto. Drugoplasirani je za sada Željko Kolar sa 22 posto, kojem za vrat puše Ranko Ostojić sa 19 posto. Razlika između njih dvojice je za sada mala, pa SDP-ove izborna komisija sa sigurnošću nije mogla utvrditi tko će iduće subote sa Grbinom ići u drugi izborni krug. Službeni rezultati biti će objavljeni u nedjelju oko 11 sati.

U utrci za Predsjedništvo SDP-a pobjedu su odnijeli mahom Grbinu bliski ljudi: Biljana Borzan, Sabina Glasovac, Siniša Hajdaš Dončić, Ivan Račan, Mihael Zmajlović, Matej Mostarac, a mjesto u Predsjedništvu izborio je i Ranko Ostojić.

-Ušao sam u utakmicu za željom da promijenim SDP. Treba puno mijenjati i u SDP-u i u Hrvatskoj – ustvrdio je Peđa Grbin koji nakon dvije trećine prebrojanih glasova sa 42 posto uvjerljivo vodi u utrci za predsjednika SDP-a. Grbin se zahvalio na povjerenju i članice i članove pozvao da mu pomognu da zajedno stvore „novi pobjednički SDP.

-Bez SDP-a Hrvatska ne može ići naprijed. Želim da me kolegice i kolege kritiziraju. To je dio demokracije – istaknuo je Grbin poručivši da je spreman pobijediti Andreja Plenkovića na idućim parlamentarnim izborima. Drugoplasirani je Željko Kolar sa 22 posto. Treći je Ranko Ostojić, a četvrta Mirela Ahmetović.

-U drugom krugu karte će se nanovo miješati. To će biti utakmica jedan na jedan – poručio je Kolar. Osvrnuo se i na svoju pobjedu u Splitu.

-Ne treba tu neko posebno objašnjenje, kolege su me izabrale – kratko je kazao krapinsko-zagorski župan koji je ustvrdio da će nakon izbora u SDP-u biti mjesta za sve koji žele dobro stranci.

-Trebamo razgovarati, izmijeniti mišljenja i glavne poruke prema van usuglasiti. Previše smo se bavili sobom, premalo građanima i to su nam građani poručili na izborima. Siguran sam da će se ovim izborima ta stranica zatvoriti i da ćemo se početi baviti problemima građana i nuditi rješenja problema – zaključio je Kolar.

Nakon polovine obrađenih listića, Peđa Grbin vodi sa 2215 odnosno 44,73 posto glasova. Drugi je Željko Kolar sa dvostruko manjim brojem glasova, Osvojio ih je 1128 odnosno 22,78 posto. Treći je Ranko Ostojić sa 932 glasa (18,82 posto). Mirela Ahmetović dobila je 660 ili 13,33 posto glasova, dok je autsajderu Marinu Percanu pripalo 19 glasova. Odnosno njih 0, 38 posto. 

RANIJE:

U Splitu je pobijedio Zagorac Željko Kolar, no vodeća pozicija uoči drugog kruga pripala je Istraninu Peđi Grbinu. Ovaj stasiti SDP-ov parlamentarac prema zbroju glasova prebrojanih u subotu do 21:30 sati uvjerljivo vodi u utrci za novog predsjednika socijaldemokrata. Drugoplasirani je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, dok je na trećem mjestu završio Ranko Ostojić. Četvrta je Mirela Ahmetović, a posljednje mjesto zauzeo je autsajder Marino Percan.

Grbin je od početka ušao u utrku kao glavni favorit. Prvi je istaknuo svoju kandidaturu. U SDP-ovom potopu na parlamentarnim izborima njegovih 17 tisuća preferencijalnih glasova bilo je golem kapital. Dobio je podršku niza poznatih SDP-ovih imena, od Siniše Hajdaša Dončića do Biljane Borzan. I da se Ranko Ostojić u posljednji trenutak, praktički „pet do 12“ nije odlučio uključiti u utrku, Grbin bi vjerojatno bio na korak od pobjede već u prvom krugu.

Ovako, glasovi Bernardićevih kritičara su se podijelili između Grbina i Ostojića. A SDP-ov veteran na svojem je terenu u Splitu glatko izgubio završivši tek na trećem mjestu. I ukupno gledano postao najveći tragičar ovih izbora.

Kolar s druge strane očito nije mogao više od svojih limita.  Krapinsko-zagorski župan sa završenom srednjom školom naprosto je platio cijenu svoje anonimnosti. Za njega šira javnost, a ni dio članova, prije ovih unutarstranačkih izbora uopće nije znala. Tijekom kampanje Kolar nije ostavljao loš dojam. Na terenu je sklopio niz dealova sa šefovima županijskih i gradskih organizacija diljem zemlje, uvjeren da će mu to donijeti pole position uoči finalne utrke. Unatoč snažnoj podršci Iblerovog trga, Kolar nije uspio završiti na vodećem mjestu. I sada ga čeka drugi krug. U kojem nema velike šanse.

Grbin ima solidnu prednost, no finale tek treba odigrati. Ostojićevi glasovi trebali bi se u drugom krugu preliti njemu, no u tome i leži najveća zamka. Grbin ih treba motivirati da izađu na izbore i u drugom krugu mu daju svoj glas. A ne da ostanu doma razočarani što njihov favorit Ostojić nije prošao.

Velika bitka voditi će se i za glasove Mirele Ahmetović. Prve procjene govore da će njezini glasači ipak više naginjati Kolaru, no teško je očekivati da će se Grbin i na ovom polju predati bez ispaljenog metka.

RANIJE:

Ranko Ostojić prometnuo se u najvećeg tragičara ovih izbora. Ovaj SDP-ov veteran završio je tek na trećem mjestu, a u rodnom Splitu osvojio je samo 61 glas. Nakon što su počeli pristizati rezultati sa terena, Ostojić je na svojem Facebook profilu objavio prigodnu pjesmu:

-Gospodo moja draga, Vi ča gledate na me svisoka, Priznajen da crjeno pišen, I ne samo to gospodo, Vengo otkako za sebe znan, Ja van i crjeno dišen, I samo san jedan, Obišni mali čovik, Ča u vene nima plava zrnca, Jerbo je crjena i moja, Od roditeja dana krivca! – uz komentar „Hvala svima, drugarstvo nema cijene!“.

U Splitu je pobijedio Zagorac Željko Kolar, no vodeća pozicija uoči drugog kruga prema pripala je Istraninu Peđi Grbinu. Takav bi se zaključak mogao izvući iz dosad prebrojenih glasova članova SDP-a koji su birali novog lidera socijaldemokrata.

U Splitu je Kolar dobio 258 glasova, dok je Grbinu pripalo 103. Splićanin Ranko Ostojić dobio je 61 glas, a Mirela Ahmetović 16 glasova. U Zagrebu je pak uvjerljivo pobijedio Grbin. On je osvojio 456 glasova, OStojić 277, Kolar 261, a Mirela Ahmetović179 glasova. Autsajderu Marinu Percanu pripala su 4 glasa.

U Osijeku također pobijedio Grbin sa 95 glasova. Kolaru je pripalo 24, OStjiću 14, a Mireli Ahmetović 17 glasova. U Rijeci je pak Grbin dobio 94 glasa, Mirela Ahmetović 51, Ostojić 32, a Kolar 8 glasova.

U Zadru najviše glasova SDP-ovih članova dobio je Peđa Grbin, njih 72. Ranko Ostojić osvojio je 31, Mirela Ahmetović 11, Željko Kolar 9, a Marino Percan 2 glasa.

Paralelno sa glasovima za predsjednika, prebrojavaju se i glasovi za članove novog vodstva SDP-a. Prema neslužbenim informacijama, dobre izglede da budu izabrane imaju Biljana Borzan, Sabina Glasovac, Siniša Hajdaš Dončić, Ranko Ostojić te Mihael Zmajlović. 

OKVIR: VELIKI GRADOVI ODNIJELI PREVAGU

U Splitu je Željko Kolar dobio 258 glasova, dok je Grbinu pripalo 103. Splićanin Ranko Ostojić dobio je 61 glas, a Mirela Ahmetović 16 glasova. U Zagrebu je pak uvjerljivo pobijedio Grbin. On je osvojio 456 glasova, Ostojić 277, Kolar 261, a Mirela Ahmetović 179 glasova. Autsajderu Marinu Percanu pripala su 4 glasa.Osim u Zagrebu, Peđa Grbin je pobijedio i u Osijeku te Rijeci.  U Osijeku je dobio 95 glasova. Kolaru je pripalo 24, Ostjiću 14, a Mireli Ahmetović 17 glasova. U Rijeci je pak Grbin dobio 94 glasa, Mirela Ahmetović 51, Ostojić 32, a Kolar 8 glasova. Na ovim izborima prevagu u Grbinovu korist su odnijeli veliki gradovi. Zbrojeno gledano, Grbin je u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku osvojio 748 glasova, Kolar 551, Ostojić 384, a Mirela Ahmetović 263 glasa.

 

17. travanj 2024 22:46