StoryEditorOCM
KalelargaPREDAH OD VRUĆINA

Koncem dana čeka nas jaka promjena vremena: na Jadranu munje, nevere i obilne kiše, a nisu isključene ni tuče i pijavice

Piše Hina, JL
31. kolovoza 2020. - 08:49

Jače pogoršanje s kišom, pljuskovima i grmljavinom, najprije na srednjem i sjevernom Jadranu te u Lici i Gorskom kotaru, a zatim i drugdje, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za ponedjeljak.
Ponegdje je moguće grmljavinsko nevrijeme te obilna oborina, osobito prema večeri i noći na utorak.
Zapuhat će umjeren većinom sjeverni vjetar, a na Jadranu će jugo i jugozapadnjak oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak i buru.

Nakon tople noći u mnogim predjelima, najviša dnevna temperatura na zapadu od 21 do 25, a u Slavoniji i Dalmaciji između 25 i 30 Celzijevih stupnjeva. Prema večeri posvuda daljnji pad temperature zraka.

Meteorolozi HRT-a upozoravaju da je na kopnu u ponedjeljak i noći na utorak potreban poseban oprez.
Ističu da će na Jadranu mjestimice biti nevera s kojima će lokalno biti obilne kiše, većeg broj munja, olujnog vjetra, a nije isključena ni pojava tuče i pijavica. Utorak donosi postupno smirivanje vremena pa će u nastavku tjedna, koji će biti svježiji, ali s temperaturom primjerenijom početku rujna, biti dosta suhog i sunčanog vremena.

Prolazno će biti jakog, uz nevrijeme možda i olujnog vjetra, pa je DHMZ izdao i mnoga upozorenja.
Naime, preko naših će se krajeva u sklopu sniženog tlaka zraka premještati frontalni poremećaj s kojim će početi pritjecati hladan zrak, zbog čega će atmosfera biti vrlo nestabilna.

Na istoku Hrvatske sutra prijepodne još dosta suhog vremena, a bit će i sunčanih razdoblja.
U drugom dijelu dana, posebice prema večeri, jače će se naoblačiti i povremeno će biti jake kiše i grmljavine. Navečer će zapuhati umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Mjestimice može pasti i više od 50 litara po četvornome metru pa su moguće i bujične poplave.

18. travanj 2024 19:04