StoryEditorOCM
KalelargaHOĆE LI OSTATI?

Kod TIZ-a su nastavili graditi zatvoreni štekat, bez obzira na izvide komunalnih redara i Građevinske inspekcije koja se uključila u čitavi slučaj

Piše Zadarski.hr
28. svibnja 2023. - 14:00

Zadarsko-dalmatinsko-hrvatski klasik: čvrsta građevina koja "glumi" da je štekat, a podignuta na otvorenoj površini. Tako se može nazvati još jedan "biser", ovoga puta uz Ulicu Bana Josipa Jelačića, uz zgrade nekadašnjeg TIZ-a.

Nakon izvida komunalnih redara, u slučaj se uključila Građevinska inspekcija. Za ovakvu gradnju treba građevinska dozvola jer se objekt nalazi na zasebnoj parceli, nije na istoj paceli kao i zgrada u kojoj se nalazi, pretpostavljamo, budući ugostiteljski objekt, takva je situacija sa susjednim Da Vincijem koji je digao terasu na istoj parceli.

Zakoni kažu ako je zatvoreni štekat na izdvojenoj parceli, treba građevinsku dozvolu, a ako je na istoj parceli kao i zgrada kojoj pripada, mogao bi se graditi samo s glavnim projektom, što je moguće prema pravilniku o jednostavnoj gradnji. 

image

Štekat kod zgrada TIZ-a

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Za usporedbu, granica pomorskog dobra kod obližnjeg kafića "Branimir" prolazi točno granicom parcele na kojoj je izgrađen paviljon na Branimirovoj obali 1969. godine. Paviljon je izgrađen na jednoj, a terasa se nalazi na drugoj građevinskoj čestici, što znači da je investitor za radove na "Branimiru" trebao ishoditi građevinsku dozvolu, a ne suglasnost na Glavni projekt projektanta Miloša Pecotića, sukladno Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima.

To što ovakvi štekati zapravo znače čvrstu gradnju, neovisno jesu li sazidani bloketima ili alu elementima, zakonodavce, a najmanje investitore, očigledno nije briga. Zato i imamo čudovišne primjere na svakom koraku koji nagrđuju gradske vizure i arhitektonske izvedbe zgrada. Tko ga šiša, "neka ljudi rade".

Što se tiče štekata kod TIZ-a, investitor je nastavio s gradnjom, nesmetano...

 

18. travanj 2024 11:45