StoryEditorOCM
KalelargaKREĆE OBNOVA

Još se saniraju posljedice biblijske poplave iz rujna 2017.: zid utvrde Forte u Parku Vladimira Nazora konačno je došao na red...

Piše M. Magaš
23. prosinca 2022. - 20:18

Posljedice nezapamćene poplave koja je pogodila Zadar 11. rujna 2017. još se i danas saniraju. Grad Zadar, točnije gradski Odjel za kulturu i sport, preuzeo je zadatak obnoviti dio zida koji spada u fortifikacijski sustav pod zaštitom UNESCO-a. Riječ je o zidu utvrde Forte u Parku Vladimira Nazora pored prolaza prema Ravnicama, preko puta zgrade u kojoj je smještena uprava Nasada.

- Taj smo dio zida u tri navrata prijavljivali Ministarstvu kulture, ali nismo dobili sufinanciranje. Razlog timu je zasigurno nenadana situacija koja je nastala potresom, pa su imali druge prioritete, što je razumljivo – ističe Dina Bušić, gradska pročelnica za kulturu i sport, koja je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća najavila sanaciju.

image

Dina Bušić

Luka Gerlanc/Cropix

- S druge strane, naš Upravi odjel za kulturu nije dobivao sredstva od spomeničke rente jer je sav prihod s te osnove išao za obnovu Providurove i Kneževe palače, zbog dovršetka projekta. Ove godine prvi puta mi kao odjel dobivamo sredstva spomeničke rente te smo odlučili dio tih sredstava i dio gradskih prihoda, dakle u stotpostonom iznosu, iskoristiti za obnovu oštećenih bedema.

Čim se zid odronuo, pristupilo se izradi projekta obnove kojeg je u potpunosti preuzeo gradski odjel za graditeljstvo. Međutim, od tada do danas, došlo je do promjene troškovnika, pa je bilo potrebno poduzeti nove mjere, kaže pročelnica.

- Mi smo ipak napravili ove godine reviziju projekta s obzirom da su cijene svega, nažalost, skočile. Razlika nam je od prvobitnog projekta porasla za oko 150.000 kuna, a potrebno je platiti i nadzor nad izvedbom projekta. Mi dokumentaciju imamo, a sad sve ovisi o proračunu kojom će se brzinom sve to realizirati – naglasila je Dina Bušić.

image
Jure Mišković/Hanza Media/Slobodna Dalmacija

Odjel za kulturu i sport inače je preuzeo kompletnu koordinaciju za održavanje UNESCO-ove baštine u Zadru.

- Ipak, to nas dosta usporava jer sve projekte moramo slati njima na provjere. No, oni na taj način monitoriraju sve ono što se radi na zidinama, što je sasvim uredu – zaključila je Bušić.

image
Jure Mišković/Hanza Media/Slobodna Dalmacija
24. travanj 2024 03:23