StoryEditorOCM
KalelargaPODIGNUTA OPTUŽNICA

Ilegalno u automobilu prevozio deset državljana Bangladeša i jednog Pakistanca, a uhićen je u Bruvnu: ‘Na te sam ljude naišao slučajno‘

Piše Božana Sviličić
17. ožujka 2023. - 17:18

Državljanin Rumunjske, 29-godišnji Alexandru-Ioan Bercea sa prebivalištem u Italiji, optužen je da je 9. rujna 2021. oko osam sati u mjestu Mazin u Općini Gračac u osobnom automobilu marke "SsangYong" ilegalno prevozio deset državljana Bangladeša i jednog državljanina Pakistana.

Migranti su prethodno ilegalno prešli državnu granicu između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, nakon čega ih je Bercea preuzeo i prevozio prema granici sa Republikom Slovenijom sve do 8.55 sati kada ga je u Bruvnu zaustavila policija.

Prema izvješću policijskog službenika Postaje granične policije Gračac u automobilu se nalazilo više osoba bez osobnih isprava, te je utvrđeno da su u unutrašnjosti automobila položena sjedala dok su na podu zatečeni tragovi zemlje i tragovi obuće.

U svojoj obrani Bercea je istaknuo kako je ‘na te ljude‘ naišao – slučajno.

- Bilo je je jedanaest osoba, te sam s njima dogovorio da ću ih odvesti na autocestu oko pola sata vožnje za što će mi oni dati novčanu naknadu ali nismo utvrdili u kojem iznosu- rekao je. Također je naveo da je u Republiku Hrvatsku došao tri do četiri dana ranije, te da je kupio automobil i vozio se iz Rijeke prema Mazinu gdje je susreo ljude koje je preuzeo radi prijevoza.

Također je naveo da je u Republiku Hrvatsku došao sa svojim automobilom, ali da ga je prodao o čemu ne posjeduje ugovor, nakon čega je rekao da je automobil bio uništen, pa da ga je poklonio ali ne zna kome, odnosno da se ne sjeća. Istaknuo je kako je odlučio prevesti migrante jer mu je trebao novac za obitelj, istaknuvši da je to napravio sam i da ga nitko na to nije prisilio, niti poslao.

Optužnicom Općinskog državnog odvjetništva u Gospiću optužen je da je počinio kazneno djelo protiv javnog reda – protuzakonitim ulaženjem, kretanjem i boravkom u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma

Tereti se da je kazneno djelo počinio po prethodnom dogovoru sa nepoznatom osobom, u cilju da se materijalno okoristi ilegalnim prevoženjem stranih državljana kroz Republiku Hrvatsku i dalje u zemlje Europske unije, za unaprijed dogovorenu novčanu naknadu u neutvrđenom iznosu. Za potrebe tog prijevoza kupio je automobil te je migrante prevozio prema granici sa Republikom Slovenijom.

Uvidom u priloženu presliku kupoprodajnog ugovora proizlazi da je 22. kolovoza 2021. kupio osobni automobil, te iz preslike kupoprodajnog ugovora proizlazi da je došao u Hrvatsku. Prema navodima tužiteljstva sve je to učinio za novčanu naknadu, odnosno iz koristoljublja.

19. travanj 2024 11:11