StoryEditorOCM
KalelargaČEKAJU UPUTE

Brzo testiranje u obiteljskim ambulantama moglo se i do sada. Kako ćete do COVID potvrde nakon pozitivnog testa, još ne znaju ni liječnici

Piše AVŠ
12. siječnja 2022. - 13:42

Testiranje brzim antigenskim testom kod liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, što je kao veliku novost nedavno najavio ministar zdravstva Vili Beroš, moglo se i do sada. Ukoliko je vaš liječnik imao sumnju na COVID, testiranje brzim testom moglo se obaviti kod obiteljskog liječnika i to besplatno, odnosno na teret zdravstvenog osiguranja.

- Mi smo i do sada uredno radili takva orijentacijska testiranja u svim ambulantama, tako da se takva praksa samo nastavlja. Novost je izdavanje COVID potvrda onima kojima se test pokaže pozitivnim i tu čekamo upute jer nije poznato kako će povezati ta dva sustava. Za sada ništa nismo dobili- rekla nam je ravnateljica Doma zdravlja Zadarske županije, dr. Renata Bek.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Krunoslav Capak kazao je kako su se brzi antigenski testovi do sada koristili kao potvrde za dolazak na posao u zdravstvene ustanove, za javne i državne službenike. Sada će moći doći građani i u dijagnostičke svrhe, koji imaju simptome ili su bili u kontaktu.  Najveća je novost da pozitivne testove neće biti potrebno potvrđivati PCR testom kao do sada, već će na temelju tog nalaza moći dobiti COVID potvrda koja će vrijediti samo u Hrvatskoj.

23. travanj 2024 09:04