StoryEditorOCM
KalelargaNAKON DVIJE GODINE

Bivšeg gradonačelnika Paga i predsjednika paškog HDZ-a Tina Herendu (57) policajci odveli na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne!

Piše Božana Sviličić
24. veljače 2021. - 17:39

Paški policajci su prošli tjedan sproveli na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne bivšeg gradonačelnika Paga i predsjednika paškog HDZ-a Tina Herendu (57) zbog utaje poreza.

Herenda je odveden u zatvor temeljem pravomoćnog rješenja o upućivanju Županijskog suda u Zadru donesenog još 12. studenog 2019., a nakon što mu je presuda zbog utaje poreza postala pravomoćna i izvršna 1. listopada 2018. godine.

Nalog za sprovođenjem izdala je sutkinja izvršenja Županijskog suda u Zadru Dijana Grancarić.

S obzirom da se mu je rješenje o upućivanju na izdržavanje kazne postalo pravomoćno još 2019. godine, očito je da se Herenda nije sam javio na izdržavanje pa ga je u zatvor morala sprovesti paška policija.

Herenda je osuđen jer je posredovanjem u kupoprodaji zemljišta, umjesto stvarno ostvarenog primitka većeg 10 milijuna kuna, u poslovnim knjigama svog obrta lažno prikazao primitak od 36 tisuća kuna.

Na taj način je izbjegao platiti porez na dodanu vrijednost za 2008. godinu u iznosu od ukupno 1.913.555,61 kuna za koliko je oštetio državni proračun.

Riječ je bila o zemljištu koje se povezuje s velikim projektom „Kanal Grad Pag - Košljun" vrijednim nekoliko desetaka milijuna eura. Riječ je o 6,5 kilometara dugom kanalu koji bi povezao grad Pag i prirodnu luku Košljun.

23. travanj 2024 18:04