StoryEditorOCM
KalelargaPOLICIJA UPOZORAVA

65-godišnjak palio biljni otpad, požar se proširio i zahvatio suhu travu i nisko raslinje, za gašenje požara podignut i kanader

Piše PU zadarska
24. travnja 2020. - 09:33
Grabovac, 23042020. Pozar izmedju Grabovca i Zagvoda na fotografiji: kanader u akciji, punio vodu na Vruji tj Dubcima foto:Matko Begovic/Makarska kronikaMatko Begovic/makarska Kronika

U četvrtak oko 17.15 sati na predjelu Sv. Petar na Pagu, izbio je požar na otvorenom prostoru, a izgorjela je suha trava i nisko raslinje. Požar su ugasili vatrogasci u 19.30 sati, a bio je i angažiran protupožarni zrakoplov – kanader.

Policijski službenici Policijske postaje Pag proveli su kriminalističko istraživanje nad 65-godišnjakom, kojeg se sumnjiči da je na svom zemljištu spaljivao biljni otpad, a vatra mu je izmakla kontroli te se požar proširio.

Protiv 65-godišnjaka je podnesen optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti od požara. Novčana kazna za ovakav čin kreće se od dvije do 15 tisuća kuna. 

Iz policije upozoravaju građane da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama, posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima koji bi mogli izazvati požare. Takvi se požari zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote. Osim direktne materijalne štete prouzročene požarom, gašenje iziskuje angažiranje dodatnih ljudskih i materijalno-tehničkih sredstava, stoga je nužno upozoriti na odgovorno ponašanje.

Ukoliko dođe do nekontroliranog širenja vatre odmah obavijestite vatrogasce na broj 193, policiju na broj 192 ili Službu civilne zaštite Zadar na broj 112. 

25. travanj 2024 09:45