StoryEditorOCM
FotoreportI LIJEPO I TUŽNO...

FOTO&VIDEO - U Ninu kao da je vrijeme stalo: i sutrašnja će svetkovina "Gospe od Zečeva" biti bez tradicionalne procesije

Piše Zadarski.hr
17. svibnja 2020. - 18:17

Da je neko normalnije vrijeme (ono prije korone) mali grad Nin već bi odavno bio prepun turista, kako domaćih tako i stranih. Čuli bi se razni jezici njegovim malim kamenim kaletama, a danas, mogli ste čuti samo zvuk kampanela i vjetra...

U Ninu kao da je vrijeme stalo, kao da se još nitko nije probudio iz zimskog sna. No, zelenilo i cvjetovi u punom cvatu čiji miris osjećate po cijelom mjestu, podsjećaju nas da smo ipak bliže ljetu. Možda najčudnijem do sad.

A čudno će biti i Ninjanima sutra, na svetkovinu Gospe od Zečeva, kada prvi put u novijoj povijesti neće biti tradicionalne procesije, svečanog ophoda vjernika blagdanski uređenim ulicama grada. Vjernici pritom nose kip čudotvorne Gospe od Zečeva te pjevaju himnu Dobra Majko sa Zečeva te druge pjesme posvećene Djevici Mariji. No, s obzirom na dobro nam znanu situaciju, veliki broj ljudi koji se ne drže socijalne distance jednostavno je trenutno nepojmljivo.

Čak je i simbol grada Nina, veliki Grgur Ninski pokriven kako ne bi kome palo na pamet ići zaželjeti želju držeći ga za palac.

Jer, korona.

Gospe od Zečeva:

Poznato je da se svake godine početkom svibnja u Ninu okuplja veliki broj hodočasnika obilježavajući tako godišnjicu ukazanja Gospe. Ona se, prema pisanim tragovima i službenom priznanju ondašnje Ninske biskupije, 5. svibnja 1516. godine na otočiću Zečevu ukazala pastirici, udovici Jeleni Grubišić.

Nin je tako postao značajno marijansko svetište u kojem se svake godine u svibnju okuplja velik broj vjernika. Blagdan Gospe od Zečeva se slavi prvog ponedjeljka prije Blagdana Uzašašća.

Ove godine u 19 sati svečano će misno slavlje održati nadbiskup Želimir Puljić

Čudotvorno Ukazanje Gospe od Zečeva obilježava se tri put tijekom godine: 5.svibnja, na utemeljeni blagdan i 5. kolovoza.

image
Raspored misnih slavlja povodom Gospe od Zečeva
Grad Nin/tz Nin
19. travanj 2024 18:30