StoryEditorOCM
FotoreportPRIZOR ZA PAMĆENJE

U objektivu Tonija Opačića: Divlji konji kao simbol netaknute velebitske ljepote

Piše M.G./Zadarski.hr
3. lipnja 2020. - 13:23

Prekrasne, gotovo filmske prizore divljih konja u srcu Velebita snimio je mladi fotograf u usponu Toni Opačić te za Zadarski.hr opisao susret s tim plemenitim životinjama, otkrio kako najlakše doći do Velikog Rujna i dao par dobrih savjeta. 

- Na dijelu Velikog Rujna gdje se snimao poznati film „Winnetou” nabasao sam na skoro 50 divljih konja. Možete zamisliti koja je to sreća za jednog fotografa!? - govori uz osmijeh Toni te nastavlja:

- Malo ljudi zna da na Velikom Rujnu postoje kamene kuće koje se mogu iznajmiti, a do njih se može doći i osobnim vozilom. Asfaltiran je samo dio puta, a do samog Velikog Rujna vodi makadam koji je u dosta dobrom stanju. S Velikog Rujna kreće i uspon na najviši vrh Velebita, Vaganski vrh, visok 1757 metara – objašnjava Toni.

image
Toni Opačić


Dodao je kako su ti „planinski konji” zapravo u vlasništvu Drage Krapića te su vrlo mirne naravi i prilaze ljudima u potrazi za hranom, ali i željom upoznavanjem.

- Moje iskustvo s njima je super! Stajao sam sa strane, nenametnut, na njihovoj ruti, fotografirao njihovo kretanje i jednostavno postojanje, ali oni su ipak hrabro došli do mene, koracima pod kojim se lomila suha zemlja. Fascinantno je kako u samo tom jednom njihovom koraku osjetite snagu koju ta životinja posjeduje. Ja sam instinktivno pružio ruku i potapšao jednog od njih po glavi. Uživaju kad ih mazite! Naravno, ne želite ometati tu ljepotu predugo, pa sam se odmaknuo i nastavio fotografirati, a cijelo krdo nastavilo dalje svoj put. Slobodno u velebitsku diviljnu... – opisao je svoj susret s konjima, dodavši kako njihovo kretanje zauzima cijelu površinu Velikog Rujna, pa zapravo čovjek nikad ne zna kad će naići na njih.

image
Toni Opačić


- Ali, ako ostanete dovoljno dugo možda obogatite svoj život za taj predivan susret – zaključio je Toni. 

07. travanj 2024 16:21