StoryEditorOCM
FotoreportFOTO/VIDEO:KUPANJE NA ZADARSKOM OTOKU KOJE ĆETE DUGO PAMTITI

Nadomak mirne uvale na Premudi nalazi se nevjerojatan podvodni lokalitet, pogledajte kakvi vas prizori očekuju zaronite li u plave dubine

Piše Zadarski.hr
21. kolovoza 2019. - 21:01
prem

Svaka čast našoj lijeopj obali, skrovitim uvalama i slikovitim plažama, ali vrijedi se potruditi i zaroniti ispod površine jer nam se tada otvara jedan sasvim drugi svijet (da ne spominjemo kako ćemo se roneći osvježiti daleko bolje nego brčkajući se u plićaku).

Sviđa li vam se ova ideja zaputite se u zadarski arhipelag do otoka Premude jer se na njegoom jugozapadnom dijelu, u uvali Široka, nalazi prekrasan podvodni lokalitet.


Riječ je o sustavu špilja koje zbog rupičastog svoda koji propušta sunčevo svjetlo nosi naziv Katedrala. Zbog predivnih dvorana ubraja se u 10 najatraktivnijih lokacija za ronjenje u Hrvatskoj, a zbog maksimalne dubine od 30 metara pogodna je za sve kategorije ronilaca. 
Ljepota ove lokacije uistinu osatvlja bez daha, a prizor je najdojmljiviji  u podne, kada u špilje dopire najviše svjetlosti.

– Svod je izbušen, svjetla ima sa svih strana, pa i nemate pravi osjećaj urona u špilju. Ulaz je na 27 metara dubine, neki dijelovi dosežu nešto više od 30 metara, a kroz prostorije se prema gore može doći do 12 metara dubine.

Zaron nije prezahtjevan, ali početnicima nije preporučljivo odmah zaroniti u špilje – ispričao je za Slobodnu Dalmaciju prije koju godinu Zadranin Ive Šoša, zaljubljenik u tu izuzetnu lokaciju čiju ljepotu uspoređuje s daleko poznatijom Modrom špiljom.

 

U samoj uvali je bova s konopom za gumenjake, a najčešći posjetitelji Katedrale su ronioci s Paga i Lošinja. Lokacija nažalost nije zaštićena, pa je pretjerani ulov učinio svije, ali budete li imali sreće vidjet ćete trlje, poneku tabinju i škarpinu. 

22. travanj 2024 09:46