StoryEditorOCM
FotoreportČESTITAO MILANOVIĆ

Letačke znakove pilota dobili su: Domagoj Ištvanović, Marino Bukvić, Dominik Mikolčić, Dominik Katavić, Karlo Brus, Ivona Babić i Tony Pazman

Piše Hina
20. lipnja 2022. - 17:42
Zemunik, Zadar, 200622 Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oruzanih snaga Republike Hrvatske sudjelovao je danas na svecanosti dodjele letackog znaka vojnog pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kadetima 26. narastaja u vojarni „Pukovnik Mirko Vukusic“ u Zemuniku. Na fotografiji: svecanost dodjele letackog znaka.Luka Gerlanc/Cropix

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH  Zoran Milanović u ponedjeljak je u Zemuniku na svečanosti dodjele letačkog znaka vojnog pilota Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva kadetima 26. naraštaja rekao da su oni nasljednici najhrabrijih među najhrabrijima.

„Oni su bili najhrabriji jer su počinjali u nemogućim uvjetima u kojima je čudo bilo preživjeti. To znate, toga ste svjesni i tako ste odgajani. Po tome ste u Europi jedina kategorija, jedino jato letača, koji su prije 30 godina bili u životnoj pogibelji“, rekao je predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju u Vojarni pukovnik Mirko Vukušić u Zemuniku. 

Također je rekao da se u svim prisegama koje daju hrvatski vojnici, u svim rodovima i granama, spominje vjernost hrvatskom ustavu, hrvatskom pravnom i demokratskom poretku.

„Drugim riječima, onome što je temelj i glavni zadatak Hrvatske vojske i hrvatskih Oružanih snaga - a to je obrana Hrvatske. Kada je vaš posao u pitanju, Hrvatska je na prvom mjestu“, rekao je. 

"Kada je vaš poziv u pitanju, Hrvatska je na prvome mjestu, na drugom mjestu, pa onda ništa na trećemu mjestu, a na sljedećim mjestima imate naše saveznike i partnere koje ne treba zaboraviti, poručio je predsjednik mladim pilotima. "Saveznicima treba biti vjeran i lojalan, ali prije svega je Hrvatska", istaknuo je i čestitao im na uspjehu.

A čestitajući rekao je i da su završili kompleksno školovanje koje nije za svakoga.

„To je za birane ljude i što se tiče programa i što se tiče načina života koji vas čeka. Želim vam sreću, da budete razboriti, odvažni, ali proračunati i konzervativni u nekim stvarima, da čuvate prije svega sebe, a onda i opremu koja vam je sada na raspolaganju. Imate sreće, rođeni ste u pravo vrijeme. Kvalitetnija je od one na kojoj su radili i na kojoj su letjeli vaši prethodnici. To je dobra stvar i siguran sam da ste tom zadatku više nego dorasli“, zaključio je predsjednik Milanović.

Letačke znakove pilota dobili su poručnik Domagoj Ištvanović, kadet Marino Bukvić, kadet Dominik Mikolčić, kadet Dominik Katavić, kadet Karlo Brus, kadetkinja Ivona Babić i vojnik Tony Pazman.

 Osim predsjednika Milanovića na dodjeli letačkih znakova pilota bili su zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-pukovnik Siniša Jurković i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec.

Čestitka ministra Banožića

Ministar Banožić uputio čestitku novoj pilotkinji i šestorici pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na uručenom letačkom znaku

„Čestitam novoj pilotkinji i šestorici pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na uručenom letačkom znaku.

Pretvorili ste svoje mladenačke snove u stvarnost. Pokazali ste upornost, motiviranost i fokusiranost u svladavanju zahtjevnih znanja i vještina pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Nakon dugogodišnjih neulaganja i upitne budućnosti borbene komponente HRZ-a, nabavljamo nove višenamjenske borbene avione Rafale. Jedan je to od koraka zamjene stare istočne tehnike onom novijom, modernijom, zapadnom.

Vaše kolege već lete helikopterima Kiowa Warrior i Black Hawk. Uz višenamjenske borbene avione Rafale to je smjer u kojem ova Vlada razvija i dalje će razvijati HRZ.  

I vas mlade pilotkinje i pilote čekaju novi moderni helikopteri i avioni Rafale.

Vjerujem kako će i u budućim vremenima, u letenju na suvremenim zapadnim avionima i helikopterima, samo nebo biti granica vaših sposobnosti!

Hvala vam na trudu koji ste uložili da bi došli do ovoga trenutka, hvala vašim nastavnicima, instruktorima i svima koji su vas podržavali.

Vi ste jamstvo budućnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva!

Budite uvijek Domovini vjerni!“

18. travanj 2024 10:31