StoryEditorOCM
FotoreportPOGLEDAJTE KUĆU...

Kako je obitelj Radić obnovila zdanje iz 1903.? Autohtona kamena kuća na otoku: glavna želja bila je očuvati tradicionalnu arhitekturu

Piše Iva Novak/D&D
8. kolovoza 2020. - 19:54

Stara kamena kuća smještena na području općine Dobrinj, u mjestašcu Gornja Hlapa na otoku Krku, sagrađena je 1903., a adaptirana 2019. godine. Sadašnji vlasnici, Maja Nikšić Radić, docentica na opatijskom Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, i instruktor vožnje Dejan Radić, u kuću su se zaljubili 2010., kada su je slučajno zapazili neobaveznom vožnjom kroz mjestašce. Budući da nisu imali stambeni kredit, bila je to idealna prilika da ne propuste čari današnjeg doba. Ispalo je da se baš ta kuća prodavala.

- Bila je sve ono što smo željeli. Dakle, autohtona kamena kuća s mnogo zanimljivih tradicionalnih arhitektonskih rješenja, samostojeća, okružena oleandrima i narom… Zapuštena, trošna, a tako privlačna - prisjećaju se vlasnici i dodaju kako su odmah jasno vidjeli konačni rezultat.

- Glavna želja u cijelom projektu bila je očuvati tradicionalnu arhitekturu, podrediti kuću hedonističkom načinu života i opremiti ju sa što više starinskih predmeta s početka 20. stoljeća. Težili smo romantičnom rustikalnom stilu uređenja. U kući prevladavaju plava boja, krem i bež nijanse te točkasti i uzorak ruža s nijansama crvene i roza. 

Kuća je građena isključivo prirodnim materijalima, a jednako je tako i opremana. Sve zavjese ručni su rad. Pod je obložen drvenim daskama u svim prostorijama, čak i kupaonici. Kuhinja i mali WC za podnu oblogu imaju stare žute cigle slagane u obliku riblje kosti. Iste su se cigle, naravno, uz kamen, koristile i za popločavanje okućnice. Inače, svaka greda koja je korištena u krovištu i međukatnoj konstrukciji (betonska ploča nije dolazila u obzir kako bi autentičnost ostala što sačuvanija, a i toplina doma, naravno) prošla je kroz naše ruke - govore vlasnici.

Najveći izazov projekta bila je konoba. Vlasnik je nekoliko mjeseci radio na ukopavanju konobe kako bi njezinu visinu podigao za metar. Od jedne niske, neugledne, mračne prostorije nastala je svijetla, prostrana bračna soba s kupaonicom, koja ni u najtoplijim ljetnim mjesecima ne zahtijeva klimatizaciju (a zimi nije ledena). 

- Donji dio kuće povezan je s gornjim lebdećim stepenicama od starih hrastovih greda. Na katu se smjestio prostrani dnevni boravak s blagovaonicom, iznad koje je galerija. Na galeriji se nalazi muzejski putni kovčeg– ormar iz Trsta.

Kauč je jedini novi komad namještaja u čitavoj kući. U blagovaonici se nalaze stara vitrina s Grobnika, koju je vlasnica naslijedila od prabake, stari stol te stolice podrijetlom iz Osijeka- pričaju i nastavljaju kako se u produžetku smjestila izdvojena kuhinja s malim zahodom. 

18. travanj 2024 10:16