StoryEditorOCM
FotoreportFOTO PRIJE I POSLIJE: NOVO RUHO UVALE U SRCU GRADA

Jazine - nekad simbol zagađenja, danas jedna od najljepših gradskih lučica na Jadranu

5. studenog 2019. - 11:45
Jazine (1)

Županijska lučka uprava Zadar na svojoj je službenoj Internet stranici objavila sažetak radova u kojima je potpuno preuređena obala s vezovima u uvali Jazine te zanimljivu fotogaleriju s fotografijama 'starih' Jazina, prije preuređenja, te nove fotografije, snimljene iz zraka, s novim izgledom uvale u centru Zadra.

Obnova rive u Jazinama te postavljanje pontona kojima povećan broj vezova u lučici trajala je šest godina i odvijala se u više faza. Kad se sve faze zbroje radovi su stajali 17,7 milijuna kuna. Financirali su ih Županijska lučka uprava Zadar, Zadarska županija, Grad Zadar i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. 

Stariji Zadrani se dobro sjećaju kako je ova zaštićena urbana uvala u prijeratna vremena bila ruglo jer su se otpadne vode iz obližnjih pogona, „Mesoprometa“ i Tvornice „Boris Kidrič“, te okolnih stambenih zgrada slijevale u nju. Jazine su tada bile simbol smrada i zagađenja. Tada su  cipli od porta bili najomraženija riba u Zadru. 

Doduše, obližnja košarkaška dvorana, zadarski istoimeni "hram košarke", ponešto je popravljao loš image gradske uvale.

Tvornice su s ratom i privatizacijom nestale, Zadar je u tom dijelu izgradio kolektorsku mrežu, more se s vremenom očistilo i postalo prozirno, onakvo kakvo i treba biti, ali je obala ostala derutna, načičkana drvenim mulićima. Sad i riva Jazina izgleda gospodski, a  Zadrani su dobili ne samo reprezentativnu lučicu nego i šetnicu i javni prostor u kojem iz dana u dan provode sve više slobodnog vremena.

Kako su Jazine izgledale donedavno,a kako izgledaju sad otkrijte u ovoj fotogaleriji ŽLU Zadar.

 

16. travanj 2024 18:23