StoryEditorOCM
Zadar plusPRORADILI ŠTEKATI

Evo tko je sve i gdje otvorio lokale - Zadrani uživali u ispijanju makijata na terasama, samo da ovo i - potraje!

Piše Mišel Kalajžić
1. ožujka 2021. - 17:12

Proradili su nakon tri mjeseca štekati ugostiteljskih objekata na Poluotoku u Zadru. Uglavnom su otvorili kafići i to oni koji imaju uvjeta za rad na štekatima, ali s dovoljno međusobno razmaknutih stolova da se isplati uopće otvoriti, platiti konobare, pomoćno osoblje, hladni pogon...

Živnulo je oko Gradske tržnice, u Varošu, uz rivu, na Četiri kantuna, oko Ribarnice... Vratili su se Zadrani ispijanju makijata na štekatima, na ugodnom marčanom suncu, koje je lijepo grijalo u ponedjeljak. Ni prevruće i niti prehladno, osim ako ste sjeli negdje u duboku hladovinu, pa još na propuh, onda i nije baš bilo ugodno. Ipak, gosti se ne žale, a zadovoljni su, čini se, i ugostitelji koji su počeli koliko-toliko raditi, nakon tromjesečne pauze kad se disalo (i pilo kave) na škrge, odnosno isključivo „za vani”.

Istini za volju, preko Kalelarge i nije bilo baš gužve jer je većina štandova lokala u dubokoj sjeni od sunca, pa je duže sjedenje na njima ipak malo hladnjikavo i neugodno. U Varošu je malo drugačija situacija, živnulo je ispred kultnog kafića Toni, gdje konobar Luka leti i nosi kave i kapučina gostima na štekatu željnih uobičajene ćakule i vječnog pitanja tko je koga vidio, zastao, popričao... Niže od Četiri kantuna ne radi poznata Gina, ali radi Borgo, kao i Doma kod Nene Kožula.

Naravno, u toalet lokala se može (i mora), ali gosti kao da su željni baš štekata, a ne toliko zatvorenog prostora, pa s guštom sjede na otvorenim površinama, kao što su navikli mjesecima prije „karantene”. „Živa je” i poznata konoba Tovar gdje se za vani poslužuju friške frigane girice i druga jednostavna jela. Restorani ipak nisu zdušno prihvatili u ponedjeljak otvaranje štekata, većina ih je ostala zatvorena što i ne čudi jer teško je očekivati od gostiju da u ipak prohladnom početku ožujka sjede na štekatima i konzumiraju jela. Za to će se ipak trebati pričekati mjesec dana kad dovoiljno zatopli da se na terasama može sjediti bez cvokotanja.

Zato je otvoreno-zatvoreni štekat Kulta u Varošu bio dupke pun i s obzirom na mali zatvoreni kapacitet tog kafića, može se reći da su u Kultu radili normalno.

U usporedbi s kavom s nogu za vani, ovo je ipak pomak, barem u Dalmaciji gdje se ionako uvijem radije sjedilo vani nego unutra. Do potpunog otvaranja lokala, Zadrani su rad štekata u ponedjeljak doživjeli kao utješnu nagradu. Samo da i ovo – potraje...

27. travanj 2024 00:20