StoryEditorOCM

Akrobatska grupa RAF “Red Arrows” iz Velike Britanije sletjela u posjet “Krilima Oluje”

Piše Zadarski.hr
16. travnja 2021. - 11:28
Prilikom dolaska u bazu Zemunik grupa “Red Arrows” je izvela pozdravni razlaz formacije nakon čega je uslijedio susret i razgovori članova dviju nacionalnih akrobatskih grupa Hrvatsko Ratno Zrakoplovstvo

Akrobatska grupa RAF (Royal Air Force) “Red Arrows” iz Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske sletjela je s deset aviona BAE HAWK T-1 u četvrtak, 15. travnja u popodnevnim satima u vojarnu “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku u kratki posjet akrobatskoj grupi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) “Krila Oluje” na putu prema Grčkoj.

Prilikom dolaska u bazu Zemunik grupa “Red Arrows” je izvela pozdravni razlaz formacije nakon čega je uslijedio susret i razgovori članova dviju nacionalnih akrobatskih grupa.

Naime, ovo je četvrti dolazak “Red Arrowsa” u bazu Zemunik koja im je jedna od postaja prema bazi Tanagra u Grčkoj na takozvani Springhawk, odnosno petotjedni proces uvježbavanja i pripreme za sezonu nastupa u 2021. godini.

Piloti “Krila Oluje” tradicionalno ugošćuju jednu od najpoznatijih svjetskih akrobatskih grupa. Dobrodošlicu Red Arrowsima u Hrvatskoj i bazi Zemunik poželjeli su svi piloti akrobatske grupe „Krila Oluje“ s cijelim timom potpore i zrakoplovnih tehničara iz 93. krila koji su omogućili Red Arrowsima nastavak putovanja.

image
Belančić

- Nakon duge 2020. godine u kojoj se nismo uspjeli susresti na našoj stajanci, ali ni u zraku, zaista smo počašćeni što smo opet bili u prilici ugostiti naše drage prijatelje i pružiti im potporu u putovanju prema Grčkoj. Nadamo se da će im sezona biti uspješna i da će, unatoč svim izazovima, uspjeti odraditi sve nadolazeće treninge i nastupe i kvalitetno se pripremiti za predstojeću sezonu. Veselimo se njihovoj ponovnoj posjeti pri povratku u Ujedinjenu Kraljevinu nakon završenog Springhawka i nadamo se da ćemo se uspjeti organizirati i isplanirati zajedničko letenje i razmjenu iskustava - rekao je tom prigodom vođa grupe “Krila Oluje” satnik Darko Belančić.

“Red Arrowsi” su osnovani 1965. godine i do sada su nastupili gotovo 5000 puta u 57 zemalja svijeta. Puni program nastupa grupe sadrži 20 elemenata i traje 22 minute bez polijetanja, pripreme za program i slijetanje za što je potrebno dodatnih 10 minuta. Grupa “Red Arrows” je prepoznatljiva i poznata po svojim dinamičnim i atraktivnim manevrima popraćenim bojama zastave Ujedinjene Kraljevine, a nastupe izvodi 9 pilota koji lete na britanskom avionu BAE HAWK T-1. Vođa akrobatske grupe “Red Arrows” za sezonu 2021. je bojnik Tom Bould kojemu je ovo prva sezona u ulozi vođe Red Arrowsa.

Svaki od pilota “Red Arrows” ima svog dodijeljenog zrakoplovnog tehničara koji leti s njim na svim preletima za vrijeme cijele sezone nastupa. Za razliku od pilota koji se označavaju sa RED1 do RED10, ovi zrakoplovni tehničari nose oznake CIRCUS1 do CIRCUS10.

“Krila Oluje” i “Red Arrows” prvi zajednički nastup na međunarodnom aeromitingu imali su prigodom obilježavanja 50-obljetnice “Frecce Tricolori”, 2010. godine u Udinama u Italiji, ali najistaknutiji susret bio je 2015. na “Royal International Air Tattoo” u bazi RAF Fairford kada su “Krila Oluje” osvojila nagradu za sveukupno najbolji nastup na tom najprestižnijem svjetskom vojnom aeromitingu.

image

 
Hrvatsko Ratno Zrakoplovstvo
17. travanj 2024 19:01