StoryEditorOCM
ForumPOTRESNO SVJEDOČENJE

Zulejha Jašarovska, tinejdžerica koja je preživjela autobusnu nesreću u Bugarskoj: Pokušala sam razbiti staklo, a probudila sam se na asfaltu

Piše PSD
25. studenog 2021. - 14:08

Zulejha Jašarovska je 16-godišnja tinejdžerica koja je u utorak rano ujutro preživjela kobnu autobusnu nesreću na autocesti u Bugarskoj u kojoj je poginulo 46 putnika, među kojima 12 djece.

Autobus je vraćao putnike s vikend ekskurzije u Istanbul, preko Bugarske do Skoplja, piše Radio Sarajevo.ba.

image
Postoje sumnje da je makedonski autobus smrti, u trenutku stravične nesreće na autocesti u Bugarskoj, prevozio švercani kerozin i 30.000 petardi
Dimitar Kyosemarliev/AFP

"Nečega se sjećam, nečeg ne", rekla je Zulejha iz svog bolničkog kreveta u bolnici Pirogov u Sofiji, gdje je bila na liječenju nakon nesreće zajedno s još šest putnika koji su preživjeli nesreću.

Kaže da je sjedila na posljednjem mjestu autobusa.

image
Zulejha Jašarovska sjedila je na posljednjem mjestu autobusa, to se, kao i za neke druge, pokazalo spasonosnim
Nikolay Doychinov/AFP

"Spavala sam i kada sam se probudila, svi su vikali, vrištali i htjela sam razbiti staklo, ali nisam uspjela. Pokušala sam rukom i onda se ne sjećam šta se dogodilo. Kada sam se probudila, pala sam van", rekla je Zulejha.

Od vatre ima opekotine po rukama. Njezin otac Adnan Jašarovski trenutačno joj je u posjetu u Sofiji.

image
Učenici u Skoplju obilježavaju pogibiju 12 učenika iz tamošnje osnovne škole
 
Robert AtanasovskiI/AFP

U spašavanju su, prema svjedočenjima ostalih preživjelih, pomogli putnici Orhan Aliti i Lulzim Sulejmani, koji se također nalaze na liječenju u bolnici u Sofiji.

Postoje sumnje da je makedonski autobus smrti, u trenutku stravične nesreće na autocesti u Bugarskoj, prevozio švercani kerozin i 30.000 petardi, što je dovelo do katastrofe u kojoj je stradalo 46 ljudi.

image
Očevid na mjestu tragične nesreće u kojoj je poginulo 46 ljude
Nikolay Doychinov/AFP

Pored dodatne cisterne, autobus je imao i posebno skladište za šverc robe, u kojem je navodno prevozio pirotehnički materijal ili oko 30.000 petardi, izvještava shqip.media, a prenosi Radio Sarajevo.ba.

20. travanj 2024 12:07