StoryEditorOCM
ForumPRAVI SE JAVIO

Zdravko Mamić u žalbenom procesu sprema manevar protiv Modrića: bjegunac od hrvatskog pravosuđa pita je li igrač nezakonito zadržao 14 milijuna kuna

Piše PSD
8. siječnja 2021. - 14:00

Vrhovni sud krajem ovog mjeseca raspravljat će o slučaju Zdravka Mamića i suoptuženih za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama. Mamić je zbog toga nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, a uoči izricanja presude pobjegao je iz Hrvatske.

Kako Telegram doznaje, Mamić će u žalbenom procesu ozbiljno napasti Luku Modrića, odnosno njegovu ulogu u podjeli novca od transfera u Tottenham. Mamić smatra da sud nije utvrdio gdje su milijuni iz Dinama pa traži da se presuda ukine.

Prema njegovim tvrdnjama, Županijski sud u Osijeku nije odgovorio na pitanje gdje je 14 milijuna kuna od ukupno 66 milijuna kuna što ih je Dinamo isplatio Modriću na osnovu sumnjivog aneksa o podjeli obeštećenja od transfera u Tottenham. Sud kaže da je dio od tog iznosa, 52 milijuna kuna, Modrić isplatio Mamiću, a Mamiću je sporno što je bilo s preostalih 14 milijuna.

“Je li Luka Modrić, znajući da s Dinamom nije imao zaključen aneks po kojem bi mu pripao postotak transfernog obeštećenja, nezakonito raspolagao s iznosom od 66 milijuna kuna što mu ih je klub isplatio?”, pita dalje Mamić i dodaje: “Je li Modrić nezakonito zadržao za sebe onih 14 milijuna kuna?”.

Sporan mu je i izračun iz presude koji se odnosi na podjelu transfernog obeštećenja za Dejana Lovrena. Sud je utvrdio kako u trenutku kada se Lovrenov aneks pojavio Dinamo više nije imao novaca, pa je podigao 4,4 milijuna eura kredita. Lovrenu je isplaćeno 25,9 milijuna kuna te je plaćeno 5,4 milijuna kuna poreza. Mamić i njegov odvjetnik Veljko Miljević izračunali su da je tu u pitanju 31,3 milijuna kuna, a Sud zaključuje kako je Dinamo oštećen za cijeli iznos kredita, odnosno 35,8 milijuna kuna. Što je s razlikom, pita Mamić u žalbi.

Sam Dinamo tvrdi da mu nije učinjena nikakva šteta, što je važno, jer je osnovno obilježje kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, koje se stavlja Mamiću na teret, upravo nastanak štete.

Dinamov savjetnik u žalbi prilaže i sudsku praksu iz koje proizlazi da su u nekim slučajevima donijete oslobađajuće presude kada nije utvrđeno da bi nekoj tvrtki bila prouzročena šteta malverzacijama njezinih šefova.

“Ukoliko se ne radi o šteti koja je nastala povredom dužnosti zaštite tuđih imovinskih interesa tada se ne radi o kaznenom djelu zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju”. citira Mamić dio jedne sudske odluke, prenosi Telegram.

Dinamo u postupku protiv Mamića i ostalih nije postavio imovinsko-pravni zahtjev, a njegov predsjednik Mirko Barišić izjavio je kako klub nije oštećen.

Mamić i u nastavku žalbe problematizira sporne anekse Dinama s Lovrenom i Modrićem o podjeli transfernog obeštećenja. Iako je sud nepravomoćnom presudom utvrdio da su ti aneksi antidatirani upravo kako bi se iz Dinama izvukao novac, Mamić uvjerava da nisu.

Objašnjava kako ti aneksi nemaju nikakve veze s ugovorima o igranju što su ih Modrić i Lovren raskinuli kad su odlazili iz Dinama. Tada su svojim potpisima potvrdili kako nemaju potraživanja od maksimirskog kluba. Naknadno su se pak pojavili aneksi prema kojima se obeštećenje dijeli između Dinama i igrača u odnosu 50:50. Aneksi su zaseban pravni posao, uvjerava Mamić.

Javna sjednica na Vrhovnom sudu zakazana je za 27. i 28. siječnja, a na njoj će se raspravljati o žalbama podnijetima na prvostupanjsku presudu.

Njome je Damir Vrbanović nekadašnji izvršni direktor Dinama dobio nepravomoćnu kaznu od tri godine, Zoran Mamić kažnjen je s četiri godine i 11 mjeseci, a poreznik Milan Pernar koji je Zoranu Mamiću, kako je utvrdio Županijski sud u Osijeku, pomagao u muljažama s poreznim obvezama, nepravomoćno je osuđen na 4,2 godine zatvora.

Telegram također doznaje da je Mamić tražio da video linkom iz BiH sudjeluje na javnoj sjednici Vrhovnog suda.

18. travanj 2024 10:06