StoryEditorOCM
ForumIZVIJESTIO BOŽINOVIĆ

Zbog pogoršanja stanja pripremaju se izvanbolnički kapaciteti u pet gradova. Luka Brčić: Imamo 250 kreveta, brzo ćemo to montirati u Spaladium Areni

Piše Hina, Jutarnji.hr, Ivica Marković
22. listopada 2020. - 18:03
Ministar Božinović: Ukupni kapacitet izvabolničkog smještaja je 2360 kreveta koji se mogu staviti u funkciju u roku 48 satiDamir Krajač/Cropix

Potpredsjednik Vlade RH i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović u četvrtak je još jednom pozvao građane da izbjegnu sve kontakte koji nisu nužni, istaknuvši da će se samo uz pridržavanje epidemioloških mjera moći održati ekonomija, školstvo i druge djelatnosti.

"Naša je strategija otpočetka održavanje ekonomije, školstva i drugih djelatnosti što je moguće samo uz pridržavanje epidemioloških mjera", poručio je Božinović na sjednici vlade. 

Nove upute za sportske aktivnosti

Kao razlog porasta broja zaraženih, hospitaliziranih i umrlih od covida-19 u Hrvatskoj proteklih dana Božinović je naveo nepripržavanje propisanih mjera, što doprinosi širenju virusa te je pozvao građane da izbjegavaju sva druženja i sastajanja bez kojih se može, obiteljska slavlja i privatne proslave.

"To je najveći izraz zajedništva, solidarnosti i humanizma koje možemo pokazati u ovim vremenima", istaknuo je.

U nadzoru nad provođenjem epidemioloških mjera inspekcije civilne zaštite sve se više fokusiraju na izricanje kazni tvrtkama koje nisu provele mjere sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera civilne zaštite.

- Naša strategija je moguća samo uz striktno držanje mjera i zato ravnateljstvo inspekcije civilne zaštite i državnog inspektorata se fokusiraju sve više na pravne osobe. Iako se pokušalo izbjeći sankcioniranje, mi ćemo sve više izricati kazne za sve one koji se ne pridržavaju mjera i odluka Stožera - rekao je ministar unutarnjih poslova.

Božinović je rekao i da su se putem Ministarstva turizma i sporta obratili krovnim sportskim organizacijama i nacionalnim sportskim savezima da upute jasne poruke organizatorima sportskih natjecanja ako se želi izbjeći nove odluke stožera o nazočnosti gledatelja na zatvorenim i otvorenim terenima.

S obzirom na pogoršanje situacije sa širenjem koronavirusa, Ravnateljstvo civilne zaštite priprema tercijarne izvanbolničke smještajne kapacitete za oboljele.

Za sad su određene lokacije u pet gradova - u Zagrebu je to Arena, u Splitu Spaladium Arena, u Rijeci Dvorana mladosti, a određene su i četiri lokacije u Varaždinu te tri u Osijeku. Ukupni im je kapacitet 2360 kreveta koji se mogu staviti u funkciju u roku 48 sati, rekao je Božinović.

Kako nam je kazao Luka Brčić, dožupan i šef Stožera Splitsko-dalmatinske županije, čim im se kaže da je potrebno da se osigura smještaj za oboljele od Covida-19 u Spaladium Areni, oni će to napraviti u roku od par sati.

- Imamo 250 kreveta, samo ih moramo montirati - kazao je.

Međutim, kako doznajemo, problem bi mogao biti medicinski kadar koji bi brinuo o osobama koji bi brinuli o tim ljudima. Manjka im kadra i za rad u bolnicu, a kamoli u Areni. 

18. travanj 2024 14:15