StoryEditorOCM
ForumJE LI OVO KRAJ?

Zastupnički dom Kongresa izglasao Trumpov opoziv. Protiv njega i dio republikanaca, a konačna odluka pada u Senatu

Piše JL
13. siječnja 2021. - 22:30

NOVO 22:23 Zastupnički dom je izglasao opoziv američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Trump je ovime posato prvi američki predsjednik koji je dvaput u mandatu opozvan od strane Zastupničkog doma.

Proces sada ide u Senat kojim dominiraju republikanci, a za osudu i opoziv su potrebne dvije trećine senatora, što znači da najmanje 17 republikanaca u domu od 100 članova mora Trumpa smatrati krivim.

Glasanje je još u tijeku, a konačni rezultati će se znati za nekoliko minuta.

22:22 Čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell rekao je u srijedu da ne isključuje mogućnost da će glasati za opoziv Donalda Trumpa bude li mu se sudilo u gornjem domu Kongresa.

"Još nisam odlučio kako ću glasovati, kanim saslušati pravne argumente kada budu izneseni u Senatu", napisao je republikanskim kolegama u bilješci koja je izašla u javnost.

Tjedan dana nakon napada na Kapitol, Zastupnički dom kani optužiti predsjednika za "poticanje na pobunu" a na Senatu je zatim da provede sudski postupak.

22:06 Prema nagađanjima CNN-a, za opoziv Donalda Trumpa moglo bi biti i najmanje devet republikanskih kongresnika.

22:00 Nešto prije 22 sata po hrvatskom vremenu započelo je glasanje o opozivu Donalda Trumpa.

Predsjednica američkog Kongresa Nancy Pelosi pozvala je u srijedu zastupnike da opozovu predsjednika Donalda Trumpa, rekavši da on mora odgovarati za poticanje na prošlotjedni nasilni napad na zgradu Kongresa.

"Znamo da je predsjednik SAD-a potaknuo taj ustanak, tu oružanu pobunu protiv naše zemlje. On mora otići. On je očita i stvarna prijetnja naciji koju svi volimo", izjavila je Pelosi na zasjedanju Zastupničkog doma o opozivu republikanskog predsjednika nakon nemira 6. siječnja u kojima je život izgubilo petero ljudi.

Demokratkinja Pelosi je istaknula da Trump vodi "rat protiv demokracije" i da je na zgradu Kongresa nahuškao "pobunjenike" i "unutanje teroriste".

Samo tjedan dana do kraja Trumpova četverogodišnjeg mandata, članovi gornjeg doma Senata mogli bi opozvati predsjednika prije nego što napusti Bijelu kuću i novoizabrani predsjednik Joe Biden preuzme dužnost 20. siječnja.

Kongresnici bi o opozivu trebali glasati kasnije u srijedu, tjedan dana nakon što su Trumpovi pristaše upali u Kongres na što ih je nekoliko sati ranije nahuškao republikanski predsjednik.

Oko 17 sati i 30 minuta Zastupnički dom je počeo raspravu o dokumentu koji Trumpa formalno optužuje za poticanje na pobunu.

20. travanj 2024 07:05