StoryEditorOCM
ForumTRAŽI ODGOVOR

Zašto naši svećenici ne slušaju papu Franu kad je riječ o cijepljenju? Dr. Ivica Maštruko: ‘To je hijerarhija - u teoriji...‘

Piše Marina Karlović-Sabolić
23. studenog 2021. - 14:51

Prvo se don Josip Delaš u proljeće 2020. godine na splitskoj Sirobuji junačio držeći mise u vrijeme najvećeg lockdowna. Novinarima koji su ga došli snimiti poručio je, nimalo kršćanski, "neka ih đava nosi" i "neka idu kvragu". Onda je don Tomislav Vlahović poučavao Saljane da oni koji se boje korone nisu pravi vjernici.

Fra Mario Knezović iz Međugorja od početka propagira pastvi da je pandemija "poligon mutnih procesa na svjetskoj sceni". Pater Zdravko Knežević vikao je ministru zdravstva Viliju Berošu: "Vješala, vješala!"

Najdalje je otišao fra Lazar iz Šibenika. Već otprije zaziva rat zbog cijepljenja i mjera koje prate pandemiju COVID-a 19. Zaprijetivši, između ostalog, i sljedeće:

"Uvedu li ovi pederi obvezno cijepljenje, neka budu sigurni da ću ja pucati u one koji krenu na mene, neće biti dio crkve koja koristi propusnice." Nije štedio ni Papu, koji je s kardinalima snimio videospot u kojemu vjernike potiče na cijepljenje i kojemu su tijekom posjeta Slovačkoj mogle pristupiti samo cijepljene osobe. Ovog mu je ljeta jasno i glasno "održao lekciju", poručivši da mu je "bolje da sidi kući i brani prava onih koji su dobili ili će dobiti otkaz na svojim radnim mjestima zbog toga što se ne žele cijepiti". Što je, uključujući i posljednji proglas Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije, kojim se traži od vlasti da pokažu senzibilitet prema ljudima "koji iz opravdanih razloga isključuju mogućnost cijepljenja", potpuno suprotno službenoj politici Vatikana.

image
Ivica Maštruko, hrvatski sociolog i diplomat
Jure Mišković/Cropix

Biskup nalaže kleru

– U Katoličkoj crkvi nema demokracije, postoji samo hijerarhija – ističe u izjavi za Slobodnu Dalmaciju poznati zadarski sociolog religije i nekadašnji veleposlanik u Vatikanu dr. Ivica Maštruko. Na čelu te hijerarhije je, dakako, papa Frane. A biskupi i svećenici trebali bi slijediti nauk koji on propovijeda. To je tako u teoriji. U praksi, barem kad je u Hrvatskoj riječ, vrijede neka druga pravila.

– Vrh Katoličke crkve u Hrvatskoj deklarativno će se pozivati na Papu, govoriti pozitivno o njemu i poštovati hijerarhiju. Međutim, u praksi smo svjedoci drukčijeg ponašanja. Dobar dio katoličkih biskupa ne poštuje niti provodi odluke samoga Pape i u svojim se biskupijama ponašaju potpuno drukčije od njega – ističe Maštruko. Pritom naglašava da zaključke HBK-a kler nije obavezan poštovati sve dok im biskup koji je nadležan za njihovo područje to ne naloži.

– Iako se Papa jasno zalaže za cijepljenje, hrvatski biskupi o tome se ne izjašnjavaju, niti su se proaktivno opredijelili za podršku cijepljenju. Iznimka je jedino nadbiskup Mate Uzinić, koji se javno zalaže i za cijepljenje i za primjenu mjera. Takav stav i ponašanje vrha Katoličke crkve u Hrvatskoj izravno se odražava i na svećenike i na određeni dio vjernika. Dio svećenika, slijedom takvog stava koji dominira među biskupima, istupa i suprotstavlja se stavovima kršćanske etike, a onda i neke udruge vezane uz crkvenu hijerarhiju podržavaju takvu politiku – upozorava Maštruko.

image
Dubrovacki biskup msgr. Mate Uzinić u katedrali
Tonći Plazibat/Cropix

Važna uloga provincijala

Kako u Katoličkoj crkvi nema demokracije, nego je sve hijerarhija, i kako bi netko u Vatikanu u militantnim stavovima pojedinih hrvatskih svećenika mogao iščitati ne samo nebrigu za zdravlje bližnjega svoga – jer inzistiranje na necijepljenju to zapravo i jest – nego i tendenciju stvaranju neke autokefalne katoličke crkve u Hrvatskoj koja Svetoga Oca ne zarezuje ni pet posto, postavlja se pitanje čeka li svećenike koji su se odmetnuli od Papina nauka neka kazna.

– Biskupi imaju teritorijalnu nadležnost na području svoje biskupije, ali nemaju mogućnosti disciplinske nadležnosti prema pripadnicima redova. Tu disciplinsku nadležnost za njihovo postupanje suprotno kanonu imaju njihovi redovnički šefovi, odnosno provincijali – zaključuje Maštruko.

A kad je riječ o kaznama za nepoštovanje mjera ili negiranje korone, vrh Katoličke crkve u Hrvatskoj nije im bio sklon od početka pandemije. Don Josip Delaš i dalje je župnik na Sirobuji jer su odgovorni u Splitsko-dalmatinskoj nadbiskupiji zaključili da je svaka mjera prema njemu – uzaludna. Hrvatska pokrajina Družbe Isusove ogradila se od izjava patera Zdravka Kneževića i ispričala se svima koje je uvrijedio. Ali ništa više od toga. Tek nakon 14 mjeseci uporne i neukusne antivakserske propagande, iz župe u Salima konačno je udaljen don Tomislav Vlahović. Kap koja je prelila čašu nije bio COVID, nego vješanje HOS-ove zastave na crkvu na dan proglašenja NDH 10. travnja ove godine.

Zbog ‘grijeha‘ s novcem kazne se ne mogu izbjeći!


U nekim drugim situacijama Crkva je reagirala puno promptnije. Kada se otkrilo da je fra Šime Nimac u dosluhu sa svojom bankaricom tvrtki "Sunčani Bast" za 1,3 milijuna eura prodao 39.556 četvornih metara u Baškoj Vodi u vlasništvu župe Blažene Djevice Marije, a novac prebacio na svoj privatni račun, Provincija Presvetog Otkupitelja pokrenula je proceduru za isključenje iz njihovih redova.

Kad je na vidjelo isplivalo da je Zbor prebendara Prvostolne crkve u Zagrebu skrivio gubitak 50-ak milijuna eura – pri čemu nitko taj novac nije ukrao, nego su jednostavno projekti u kojima su sudjelovali donijeli gubitak – svih sedam članova Zbora prebendara, na čelu s dekanom monsinjorom Mijom Gabrićem, smijenjeno je sa svojih dužnosti. Sam Gabrić, do tada jedan od najutjecajnijih svećenika na Kaptolu, kažnjen je sa sedam godina zabrane vršenja crkvene službe koja se tiče upravljanja crkvenim dobrima.

Kad je crkveni novac u pitanju, oni jednostavno nisu imali pravo na prigovor savjesti. Onaj koji je pri cijepljenju odjednom postao tako važan.

20. travanj 2024 08:47