StoryEditorOCM
ForumOPASNA IGRA

Zabrana petardi starta tek 2. siječnja, a šef Dječje kirurgije KBC-a Split dr. Pogorelić pita: Zar treba čekati da još nekoliko djece ostane bez šake?

Piše Merien Ilić/PSD
27. prosinca 2020. - 18:59

Od 2. siječnja 2021. godine potpuno se zabranjuje prodaja, nabava, posjedovanje i uporaba za osobne potrebe petardi i sličnih naprava kategorije F2, kao i posjedovanje petardi i pirotehničkih sredstava kategorije F3.

No, do 2. siječnja još je nekoliko dana, a svakodnevno i svakonoćno ulicama odjekuju detonacije koje izazivaju uglavnom djeca.

Jedan od njih, 13-godišnji dječak iz Trnbusa, nedavno je primljen i hitno operiran na Klinici za dječju kirurgiju KBC-a Split nakon što mu je nepoznata eksplozivna naprava puknula u šaci dok se s njom igrao kod kuće.

Kako nam je rekao dr. Zenon Pogorelić, predstojnik Klinike za dječju kirurgiju, dječak je zadobio vrlo tešku ozljedu šake s amputacijom nekoliko prstiju. Srećom, dobro se oporavlja, no posljedica je invaliditet.

Priča se ponavlja

– Osim njega, na klinici imamo još nekoliko djece s lakšim ozljedama kao posljedicom rukovanja pirotehničkim sredstvima, najviše s ozljedama šake. Priča se, nažalost, ponavlja.

Na kliniku nam svake godine dolazi prosječno petnaestak djece, svi s ozljedama šake, očiju, kože, s velikim opeklinama, a najmanje njih troje, četvero dolaze s vrlo teškim ozljedama zbog kojih ta djeca ostaju invalidi čitav život. Zato šaljemo apel Vladi RH da što prije zabrani upotrebu pirotehničkih sredstava! Navodno zakon ide od 2. siječnja, a do tada? Zar trebamo čekati da još nekoliko djece ostane bez šake?! – upozorava dr. Pogorelić.

image
Dr. Zenon Pogorelić
Nikola Vilić/Cropix

Njegova jasna poruka ide i prema roditeljima i svima onima koji djeci kupuju petarde i ostala pirotehnička sredstva.

– Svaki roditelj odgovoran je za svoje dijete, no treba stalno ponavljati da se ozljede ne događaju nekom drugom. Nikad se ne zna kad će neka petarda neispravno eksplodirati i nekoga teško ozlijediti – naglašava ovaj liječnik, s pravom ljutit na nesavjesnost odraslih u pogledu pirotehnike koju djeci kupuju kao bombone ne shvaćajući ozbiljnost situacije.

Kazne roditeljima

Iz policije također upozoravaju građane na opasnost od zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava, kao i nepravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, a koji su tijekom proteklih godina bili uzrokom ozljeđivanja građana.

image
Na splitskom području godišnje se u prosjeku 15-ero djece ozlijedi petardama 
Shutterstock

Također, Zakonom o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja normirano je kako će se novčanom kaznom u iznosu od 1000 do 3000 kuna kazniti zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva.

Dok zakon o potpunoj zabrani petardi ne stupi na snagu 2. siječnja, policijski službenici najavili su obavljanje nadzora prodajnih mjesta, te ako utvrde nepravilnosti, odnosno da se prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava obavlja suprotno zakonskim odredbama, pirotehnička sredstva će oduzeti, a odgovorne pravne ili fizičke osobe bit će prekršajno prijavljene.

Slaba je to utjeha jer će se do tada petarde i ostala pirotehnika i dalje moći nabaviti na lako dostupnim mjestima.

18. travanj 2024 20:44